СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У ЗАЈЕЧАРСКОМ ПОЗОРИШТУ АРХИВ ОБЕЛЕЖИО 75–ГОДИШЊИЦУ РАДА 

Зајечар, 11. април 2023. године – Након представљања новог издања Архива, посвећеног зајечарским бастионима, централни дан прославе 75–годишњице рада Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар обележила је Свечана академија, одржана у сали Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару.

Пре почетка Свечане академије, од 12 часова, у холу Архива је отворена нова стална изложбена поставка посвећена Николи Пашићу, српском државнику рођеном у Зајечару. Пред бројним гостима Архива, изложбу је отворио др Милан Терзић, директор Архива Југославије, говорећи о значају Пашићеве политичке каријере. Окупљенима су се овом приликом обратили и аутори поставке – архивиста Никола Милутиновић и архивски саветник Агим Јанузи.

У наставку програма, од 13 часова, у сали зајечарског Позоришта приређена је Свечана академија, чији је спонзор била компанија „Heineken Србија ДОО Зајечар“. Осим установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, помоћ у приређивању Свечане академије пружила је и Економско–трговинска школа у Зајечару.

Свечана академија је окупила велики број гостију и пријатеља Архива из Србије и суседних земаља. Програм је отворен химном Републике Србије у извођењу Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац“ из Зајечара. Присутнима су се потом обратили Миодраг Ивановић, државни секрекар Министарства културе Републике Србије, Бошко Ничић, градоначелник Зајечара, др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије, и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, сагледавајући важност архивских установа из различитих перспектива. У знак успешне дугогодишње сарадње, директор Тодоров је уручио повеље и захвалнице Министарству културе, локалним самоуправама на територији под надлежношћу Архива, архивским установама у земљи и иностранству, као и привредним субјектима. Признање за најбољу регистратуру уручено је фирми „TF Kable Фабрика каблова Зајечар ДОО“. Домаћини и гости потом су разменили поклоне. Осим наступа певачког друштва, музички део програма обележио је Бокан Станковић, музичар из Ласова и чувар етно звука, извођењем народних песама на дудуку, двојницама, двогласним гајдама и окарини. Своје глумачко умеће потом су демонстрирали ученици ОШ „Десанка Максимовић“, окупљени у оквиру драмске дружине коју предводе наставници Стеван Јовановић и Бранкица Потић. Млади глумци су изведеном представом дочарали значај архивских установа и подсетили присутне на важне историјске личности рођене на истоку Србије. При крају свечаности премијерно је приказан филм који на сликовит и упечатљив начин сведочи о раду Архива у Зајечару током протеклих 75 година. Сценарио и режија филма дело су Боре Димитријевића, док је послове камере и монтаже обавио Мирослав Јовановић. Програм Свечане академије водила је Драгана Томић Бешир.

Овде можете погледати документарни филм који говори о раду Архива током протеклих 75 година: