У ДВОРИШТУ АРХИВА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КРОЗ ИСТОРИЈУ ЗАЈЕЧАРА 1833–1933.“

Зајечар, 12. април 2023. године – У оквиру обележавања 75–годишњице рада зајечарског Архива, у дворишту установе је трећег дана програма отворена изложба под насловом „Кроз историју Зајечара 1833–1933“. Отварањем поставке обележен је јубилеј 190–годишњице ослобођења Зајечара од османске власти и прикључења Кнежевини Србији. Аутори изложбе су Агим Јанузи, архивски саветник, и Никола Милутиновић, архивиста.

Након прошлогодишњег представљања изложбе посвећене балканским ратовима на зајечарском Тргу ослобођења, Архив је приредио још једну поставку на отвореном помоћу посебних изложбених паноа, набављених средствима Министарства културе Републике Србије. Изложба која сумира историју Зајечара током једног века након ослобођења реализована је уз велику помоћ Државног архива Србије, чија се вредна документа налазе међу изложеним.

На отварању поставке, присутнима су се обратили Велибор Тодоров, директор Архива, као и аутори изложбе. Поставку је отворила Сузана Томић, историчар и професор зајечарске Гимназије.

Изложба „Кроз историју Зајечара 1833–1933.“ сведочи о околностима под којима су Зајечар и Тимочка Крајина у пролеће 1833. године ослобођени од османске власти и потом ушли у састав Кнежевине Србије. Преживљавајући и велика страдања у току ратова вођених у 19. и 20. веку, Зајечар се током стотину година након ослобођења развија и постаје административни, економски и културни центар Тимочке Крајине. Документа и фотографије на изложби сведоче управо о бурној историји Зајечара и различитим аспектима његове богате прошлости, подсећајући на догађаје и личности које су обликовале развој вароши на Црном Тимоку током једног века.