КЊИГА ПОСВЕЋЕНА ЗАЈЕЧАРСКИМ БАСТИОНИМА ПРЕДСТАВЉЕНА У АРХИВУ

Зајечар, 10. април 2023. – Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар обележава 75–годишњицу свог рада. Првог дана програма, који ће бити приређен од понедељка, 10. априла, до четвртка, 13. априла, Архив је јавности представио књигу под насловом „Зајечарски бастиони“. Нова публикација у издању установе објављена је захваљујући средствима Министарства културе Републике Србије.

Специјалан гост на представљању књиге посвећене зајечарским бастионима био је проф. др Александар Животић са Катедре за историју Југославије Филозофског факултета у Београду. У свом излагању, професор Животић је скренуо пажњу на војни и политички значај Зајечара и источне Србије у српској историји.

Директор Архива, Велибор Тодоров, окупљеној публици је представио програм обележавања јубилеја установе и истакао значај наставка њене издавачке делатности. Присутнима су се такође обратили Никола Милутиновић, архивиста и историчар зајечарског Архива, и Бора Димитријевић, археолог у пензији, говорећи о околностима у којима је књига посвећена зајечарским бастионима настала.

Књига под насловом „Зајечарски бастиони“ обрађује једну од тема које годинама привлаче највеће интересовање локалне јавности. Она открива бројне досад непознате детаље везане за изградњу и постојање утврђења у околини Зајечара, грађених у 19. веку. Књига посвећена зајечарским бастионима угледала је светлост дана захваљујући бројним сарадницима и пријатељима Архива. Међу осталима, Архив изражава посебну захвалност проф. др Александру Животићу и Војном архиву.