Изложба монографских публикација и архивске грађе „Од трагедије до победе“

Зајечар, 7. 5. 2015.

У галерији Историјског архива отворена је изложба монографских публикација и архивске грађе, поводом седамдесет година победе над фашизмом, под називом „Од трагедије до победе“, чији су аутори Бобан Ђорђевић (Матична библиотека „Светозар Марковић“ Зајечар), Зоран Јанковић и Агим Јанузи (Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар). 1w

На 25 паноа приказан је заједнички пројекат Матичне библиотеке и Историјског архива (две целине, на исту тему): Библиотеке „Светозар Марковић“, кроз наслове монографских публикација, подељене у три групе: Монографске публикације о Другом светском рату – преводи, Југославија и Србија у Другом светском рату – домаћа литература и Завичајна литература о Другом светском рату, док је Историјски архив „Тимочка крајина“ презентовао архивску грађу из својих збирки: фотографија, копија, вариа и плаката.

2. katalog izlozbe w
За ову прилику одштампан је каталог изложбе, у коме су уписане 52. библиографске јединице, и 47 каталошких бројева за прилоге Архива.
Архивски део поставке садржи четири дела. Први део кроз карте говори о војним операцијама у свету од 1939. до 1945. године. Следи део „ Рат у Југославији“, који обухвата дешавања од мартовских демонстрација 1941. до њеног ослобођења. Трећи део говори о дешавањима у Тимочкој крајини и Зајечару током рата и након ослобођења, митингу 21. октобра 1944. поводом ослобођења Београда, Великом народном збору 27. марта 1945, првомајском митингу и паради у Зајечару 1945, и митингу 9. маја 1945, поводом Дана победе.
Посебан део ове поставке чине плакате које осликавају друштвено-политичко стање у Зајечару у току 1944. и 1945. године.
На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару, Бобан Ђорђевић, виши библитекар Матичне библиотеке у Зајечару, Агим Јанузи, виши архивист Историјског архива у Зајечару и др Мирко Николић, заменик градоначелника, који је и отворио ову изложбу.
Поставку изложбе видела је бројна школска омладина, као и званице из културног и јавног живота Града Зајечара и околине.
Поставка се може разгледати у наредних месец дана.