Књига Јована М. Јовановића Пижона „Дневник (1896 – 1920)“, аутора Миладина Милошевића и проф. др Радоша Љушића представљена је Зајечарцима у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“

Зајечар, 5. 6. 2015, – Књига Јована М. Јовановића Пижона „Дневник (1896 – 1920)“, аутора Миладина Милошевића и проф. др Радоша Љушића представљена  је Зајечарцима у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“.

DSC01- naslovna

Јован М. Јовановић Пижон (1869-1939) био је један од значајних учесника у политичком животу Србије, пре и током Првог светског рата, као и у југословенској држави. Дневник Јована М. Јовановића део је његове богате збирке докумената, која се чува у Архиву Југославије и садржи 92 архивске кутије.  Дневник описује период када је Јовановић обављао дипломатске послове (1896 – 1920.) и посвећен је спољној политици Краљевине Србије. Као дипломата Јовановић је службовао у Београду, Цариграду, Софији, Скопљу, Атини, Каиру, Цетињу, Бечу и Лондону.

На промоцији књиге говорили су Велибор Тодоров – директор Архива у Зајечару, Бора Димитријевић – директор Музеја у Зајечару, и аутори  – Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије и проф. др Радош Љушић.

Промоција је показала да интересовање за књигу већ постоји, јер она садржи податке корисне за истраживаче о Великом рату, за проучавање дипломатије Србије и њених односа са савезницима и непријатељима, као и податке о улози Јовановића у тим догађајима, што је и публика потврдила аплаузом.