У ВИДИНУ ОТВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЛОЖБА ЗАЈЕЧАРСКОГ И ВИДИНСКОГ АРХИВА

Видин, Зајечар, 9. 6. 2016.

DSC00 - naslovna

Поводом Међународног дана Архива, у изложбеној сали Државног архива у Видину (Бугарска), отворена је заједничка изложба фотографија Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар и Државног архива у Видину, под називом: „Архитектура Видина и Зајечара од XIX до XX века“.

DSC01

Аутори изложбе: Светлана Крстева, Марија Новакова, Зоран Јанковић, Драган Живковић и Агим Јанузи, приказали су на овој поставци упоредну архитектуру Видина и Зајечара, велелепна здања настала у XIX и XX веку, чиме је настављена сарадња два Архива близу српско-бугарске границе, која има изузетан културни значај у неговању дугогодишњег пријатељства два народа. Иницијатива архивиста два града омогућила је да се прикаже један веома важан период развоја Видина и Зајечара, њихова величина у прошлости и потенцијали за европску будућност.

На отварању изложбе, званицама су се обратили Светлана Крстева, начелник Државног архива у Видину, Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару, као и званичници цивилне и црквене власти  два погранична града, који су упутили све честитке поводом Међународног дана Архива и за остварен заједнички пројекат. Говорили су: Сузана Стаменковић – помоћник Градоначелника града Зајечара и протојереј мр Игор Ивковић, Албена Георгиева, заменик Обласног управника за Област Видин, Анна Динева, директор Дирекције „Регионални државни архив” Монтана и Белограчишки епископ Поликарп.

A.J.