У Историјском архиву у Зајечару промовисана књига о Ђорђу Генчићу

Зајечар 16. мај 2019. – У Историјском архиву ,,Тимочка крајина“ у Зајечару промовисана је књига о Ђорђу Генчићу. Личност политичара и индустријалца, рођеног у Великом Извору, представљена је још једним издањем зајечарског Архива, чији су приређивачи Агим Јанузи, архивски саветник и директор Архива Велибор Тодоров. 

Публикација je настала поводом 80 година од смрти Ђорђа Генчића, који је у јавности остао упамћен као политички вођа завере у Мајском преврату 1903. године, када је дошло до смене династије Обреновић Карађорђевићима, након убиства краља Александра Обреновића.

Ђорђе Генчић, либерал по опредељењу, био је у своје време посланик и политичар, дипломата – конзул у Солуну, управитељ града Ниша, начелник Нишког округа, комесар Народне банке, Министар Унутрашњих дела, Министар Народне привреде, дописник, писац, индустријалац, власник рудника „Српски Балкан“, али и акционар и добротвор, и, уз све то, револуционар свога времена. 

Овај пројекат је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. У књизи је представљена архивска грађа о Ђорђу Генчићу која се чува у Историјском архиву, као и друга грађа прикупљена приликом истраживања. 

Осим приређивача, на промоцији књиге говорили су рецензенти Миладин Милошевић, историчар из Берограда, и Бора Димитријевић, некада директор Архива и Народног музеја у Зајечару. 

Промоцију су својим присуством увеличали представници локалне самоуправе, познате личности из културног живота града, ученици Зајечарске Гимназије и други заинтересовани посетиоци.

Овај догађај су пропратили и представници локалних медија.

А.Ј. / Н.М