ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЕРИОДИКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА У ЗАЈЕЧАРУ (1852–2019)“

Зајечар, 15.4.2019. –  Поводом Дана архива и 71. годишњице рада, у галерији Историјског архива, отворена је изложба ,,Периодика Историјског архива у Зајечару (1852–2019)“. Аутори изложбе су Иван Потић, виши дипломирани библиотекар Историјског архива у Зајечару, и Агим Јанузи, архивски саветник.

Поставка изложбе говорио богатом фонду периодике (480 наслова), који се чува у Историјском архиву „Тимочка крајина“.  

На 24 паноа хронолошки је приказана прошлости садашњост културних токова и  друштвене климе која је владала на тлу бивше Kнежевине Србије, до данашњих дана.

Посетиоци су могли да виде на паноима фотокопије листа за народне потребе Тимочанин, који је почео да излази 1889. године, Гласник Епархије тимочке, лист „Тимок“, часопис „Развитак“, стручне часописe и зборнике:БраствоГласник Етнографског музеја у БеоградуЛетопис Епархије тимочкеСрпски етнографски зборниk, Летопис Матице СрпскеГласник Друштва српске словесностиМисаоУчитељДаницаГласник Српског ученог друштваСрпски књижевни гласникПросветни гласникЈугословенски историјски часописи многе друге, који представљају прави изазов за истраживаче нашег времена. 

Циљ представљања изложбене поставке било је скретање пажње на изузетан значај периодике као хроничара прошлости и извора знања о историји. 

На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, директор Aрхива у Зајечару, аутори Иван Потић и Агим Јанузи, и Боривоје Ђорђевић, виши дипломирани библиотекар Матичне библиотеке „Светозар Марковић, који је отворио изложбу.

Oвај догађај, поред присутних званица, пропратили су и локални медији. Изложбена поставка може се видети у галерији Архива у наредних месец дана.