У АРХИВУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА МИЛАДИНА МИЛОШЕВИЋА „ДИПЛОМАТСКИ СПИСИ БРАНКА ЛАЗАРЕВИЋА“

Зајечар, 19. мај 2023. године. – Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар данас је имао задовољство да, у сарадњи са Историјским архивом Неготин, буде домаћин представљања другог допуњеног издања књиге „Дипломатски списи Бранка Лазаревића“. Приређивач публикације је историчар Миладин Милошевић, некадашњи директор Архива Југославије, док је издавач Историјски архив Неготин.

Промоција је окупила дугогодишње пријатеље и сараднике зајечарског Архива. Осим приређивача, међу гостима Архива били су Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин, Божидар Благојевић, историчар и некадашњи директор неготинског Архива и Бора Димитријевић, бивши директор зајечарског Архива и Музеја. Специјални гост промоције био је академик Љубодраг Димић, рецензент публикације.

Представљена књига сведочи о дипломатској каријери Бранка Лазаревића, књижевника и дипломате који је део живота провео школујући се у Зајечару. Публикација представља јавности дипломатске извештаје које је Лазаревић, као посланик у Прагу, Тирани и Анкари, упућивао у Београд Министарству иностраних послова Краљевине СХС/Југославије. Извештаји говоре о периоду од 1923. до 1937. године и представљају драгоцено сведочанство о југословенској и европској дипломатији у периоду између два светска рата.