У Архиву представљена књига „Легет 1914” аутора Слободана Лазаревића

Зајечар, 21. 6. 2018. – У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, представљена је књига „Легет 1914” аутора Слободана Лазаревића у издању Универзитета  Мегатренд – Београд.

Књига говори о трагедији 13 пука „Хајдук Вељко“ Тимочке дивизије првог позива, која се одиграла 6. септембра 1914. на пољу Легет, недалеко од Сремске Митровице.

Након Церске битке, Тимочка дивизија је добила наредбу да пређе Саву код Чеврнтије (Мачва) у Срему, на поље Легет и да демонстрира главни напад српске војске, како би Прва армија генерала Петра Бојовића могла лакше да пређе Саву код Скеле и Обреновца, да заузме Земун и напредује даље ка Фрушкој Гори.

Ову сремску офанзиву су од Србије тражили савезници, који су рат почели серијом пораза на Источном и Западном фронту. У Срем је успео да пређе само један, 13 пук, јер мост није био изграђен, и неочкивано се суочио са 10 пута јачим противником, са читавим 4 корпусом Аустријске војске. Млади Тимочани су се храбро борили цео 6. септембар и били потучени у ноћи 7 септембра.

Приближне процене (тачне никада нису утврђене) говоре да је број погинулих или подављених у Сави између 4000 и 6000 бораца.

На промоцији књиге, уз присуство већег броја заинтересованих званица, посебно из друштвено-политичког живота, и представника медија,  говорили су: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, пуковник проф. др Миливоје Пршић (рецензент), бивши управник Војног архива Србије, проф. др Предраг Марковић, историчар из Београда и Слободан Лазаревић (аутор), новинар „Политике“ у пензији и публициста. Одабрани текст из књиге читала Драгана Народовић.

A.J.