Изложбу „Српско-шведски дипломатски односи (1917-2017)“ отворио Господин Јан Лундин, амбасадор Краљевине Шведске у Србији

Зајечар, 19.06.2018. – У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, поводом обележавања стогодишњег јубилеја од успостављања дипломатских односа између Краљевине Србије и Краљевине Шведске  отворена је изложба историјских докумената и фотографија аутора Душка Топаловића, под називом: „СРПСКО-ШВЕДСКИ ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ, Један век од успостављања директних дипломатских веза  (1917-2017)“

Изложба садржи 75 експоната (документа  и фотографијe) распоређених нa 21 пано, који приказују ток развоја историјских односа које су две државе и два народа градили у периоду од 1882. године, када ти односи званично почињу, до 1917. године, када долази до успостављања директних дипломатских веза  између Србијe и Шведске.

Изложба је подељена у пет тематских целина у којима је хронолошким редом приказан развој дипломатских, политичких и хуманитарних веза и односа између два народа. За изложбу је одштампан и пригодан каталог.

Аутор изложбе, историчар Душко Топаловић је у свом предавању пред присутнима истакао значај који има истраживање и презентација заједничке историје на међусобно зближавање и боље разумевање српског и шведског народа. Изложба приказује колико су ти односи у прошлости били на завидном нивоу, што илуструју документи о медицинској и другој врсти хуманитарне помоћи коју је шведски народ пружио Србима у време највећих страдања у другој деценији 20 века.  Душко Топаловић је нагласио и доброчинство које су тада показали српски генерални почасни конзул у Стокхолму, Карл Адам Карлсон, брачни пар Артур и Драга Хултквист из Норчепинга и други.

О изложби су говорили:  Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Вујадин Милошевић, градски већник за културу Града Зајечара,  аутор изложбе Душко Топаловић, и Њ.Е. Господин Јан Лундин, амбасадор Краљевине Шведске у Србији, који је и отворио ову изложбу.

Поред медија и актера изложбе овом догађају су присуствовале и бројне званице, из града и окружења, које су увеличале овај догађај.

Техничку поставку изложбе из Архива припремили: Зоран Јанковић, Никола Mилутиновић и Драгана Народовић.

А.Ј.