Прослављен Дан Архива у Зајечару

 

Зајечар, 15. 4. 2014, – Прослављен Дан Архива у Зајечару, уз изложбу фотографија и документа „Од Сарајева до Версаја“, поводом 100 година Великог рата, и промоцијом књиге „Србија у Великом рату 1914 – 1918“ аутора Мире Радојевић и Љубодрага Димића.

promo 000Архив у Зајечару је 15. 4. 2014. године прославио 66. година од свог оснивања. Уз пригодну изложбу фотографија и документа „Од Сарајева до Версаја“, поводом 100 година Великог рата запослени у Архиву (аутори изложбе: Зоран Јанковић, Драган Живковић и Јанузи Агим) су на 25 паноа приказали ток историјских догађаја од 1914 – 1918. године, који су означили почетак, ток и крај Првог светског рата.

Прате се догађаји од сарајевског атентата на Аустро-Угарског престолонаследника надвојводу Фрању Фердинанда и његову супругу војвоткињу Софију Хоенберг, као повода за Први светски рат, кроз објаву рата Аустро-Угарске владе Србији 28. јула 1914. године, када почињу ратне операције, значајне битке на Церу, Дрини и Колубари, евакуација на Крф преко Албаније, Солунски фронт, велики успех српске војске и савезника, потписивање примирја 1. новембра 1918. који се узима и као крај Великог рата. Град Зајечар је уз велику помоћ француске војске предвођене генералом  Гамбетом био ослобођен 19. новембра 1918. године. Захваљујући ослобођењу Србије и распаду Аустро-Угарске 1918. године створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца са новим Краљем Александром Карађорђевићем. Четворогодишњи Велики рат по Србију и српски народ био је застрашујући, погинуло је или умрло због епидемије више од 1.100.000 људи, од тога 450.000 војника и 650.000 цивила.

На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, в.д. директора Историјског архива у Зајечару, Данијела Калиновић, пом. градоначелника Града Зајечара, Јанковић Зоран, један од аутора изложбе и Сузана Томић, професор историје, која је и отворила изложбу.

Прослава Дана Архива настављена је промоцијом књиге „Србија у Великом рату 1914 -1918 “ аутора Мире Радојевић и Љубодрага Димића, која представља кратку историју Великог рата и место Србије у светском обрачуну. Жеља аутора била је да се још једном скрене пажња на погубни утицај политичких ревизија историје, афирмацијом научних резултата српске историографије, уклопљене у постојеће научно знање до којих су дошли историчари који стварају у другим културама, убеђени да народи који знају истину о себи имају будућност.

Издавачи књиге су: Српска књижевна задруга и Београдски форум за свет равноправних. Књига je садржи око 300 страна и подељена је у шест поглавља (Од Берлинског конгреса до Сарајевског атентата, почетак Великог рата , ратна 1915. година, ратна 1916. година, рат и револуција, последња година рата) са  закључком о југословенском уједињењу.

На промоцији књиге говорили су : Велибор Тодоров, в.д. директора Историјског архива у Зајечару и аутори: др Мира Радојевић, доцент на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и проф. др Љубодраг Димић, редовни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и члан Одбора САНУ за историју XX века.

Промоцијиje присуствовао Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије, као и бројне званице из културног и јавног живота  Града Зајечара, Књажевца и Бољевца.