Изложба фотографија, документа и плаката „ПРОСЛАВА ДАНА МЛАДОСТИ

 

Зајечар, 28.5. 2014.  – Приређена изложба фотографија, документа и плакатаПРОСЛАВА ДАНА МЛАДОСТИ  – манифестација једног времена На отварању је говорио мр Небојша Симеoновић, који је као председник омладине Зајечара примио последњу штафету младости 1987. године.

 

      У среду, 28.5.2014. у Галерији Историјског архива „Тимочка крајина” у Зајечару отворена је изложбапод називом  „ ПРОСЛАВА ДАНА МЛАДОСТИ  – манифестација једног времена” аутора  Јанузи Ј. Агима, Драгана Живковића и Зорана Јанковића.

Пре отварања изложбе изведен је петрформанс симболичне предаје штафете младости некадашњем председнику омладине мр Небојши Симеоновићу.  Штафету је предала Милица Илић ученица четвртог разреда Основне школе „Десанка Максимовић“ у Зајечару. Овом прилоком је приказан и филм о последњој штафети у Зајечару.

Изложба говори о смотри младости у Зајечару, слету на Краљевици, свечаном дочеку и испраћају штафете, масовном присуству народа и омладине, и неком прошлом времену.

Ова поставка Изложбе фотографија, документа и плаката, на 25 паноа, са преко 100 фотографија, двадесетакдокумената и плаката прати период од 30 година, од 1957-1987., период од званично уведеног назива Дана младости до испраћаја последње штафете из Зајечара.

О изложби су говорили: Велибор Тодоров – в.д.директора Архива у Зајечару,  Агим Ј. Јанузи – виши архивист Архива у Зајечару, један од аутора изложбе и  мр Небојша Симеоновић – који је као председник омладине Зајечара примио последњу штафету младости 1987. године, сада

саветник на Факултету за менаџмент у Зајечару, који је и отворио ову изложбу.

Поред аутора реализацију ове изложбе помогли су многобројни сарадници, међу којима и запослени у архиву: Лелица Бошковић, Зоран Јовић, Горан Младеновић, Лела Јовановић и Станислава Младеновић.

Отварању изложбеу Галерији архива присуствовала је многобројна публика из културног и јавног живота Града Зајечара и околине.

Поставка изложбе у Зајечару може се видети у наредних месец дана, сваког радног дана од 9 до 15 часова.

 

ПРИЛОГ ИЗ КАТАЛОГА  ИЗЛОЖБЕ:

 

 ПРОСЛАВА ДАНА МЛАДОСТИ

манифестација једног времена

 

 У бившој Југославији се 25. мај прослављао као датум рођењапредседника Јосипа Броза Тита, који је од 1957. године био познат као Дан младости. Централни догађај овог симболичног празника био је слет на стадиону  ЈНА у Београду, коме је претходило традиционално ношење штафете. Штафета је уведена1945. године, на иницијативу омладине Крагујевца, као „Титова штафета“, на чији је предлог Одељење за фискултуру и спорт организовало масовна омладинска штафетна трчања широм Југославије. Титова штафета 1957. године добија назив „Штафета младости“. Сваке године било је безброј локалних и регионалних штафета које су се сливале у токове главнe, да би на завршној свечаности најбољи међу младима председнику Титу уручио штафету и рођенданску честитку са жељама за дуг живот и добро здравље. Ношење штафете трајало је пуне 42 године, од 1945. до 1987.

Ношење првих штафетних палица у зајечарском округу организовао је окружни одбор УСАОС-а – одсек за фискултуру и спортове. Прва штафета је 1945. из правца Кладова стигла у Зајечар 22. маја у 13.08 часова, где је свечано дочекана, поздрављена и испраћена. Поред ове манифестације у Зајечару је одржан први окружни слет пионира, где је учествовало 1500 пионира из целог округа. Ово је била прва спортска манифестација у ослобођеном Зајечару.

Прву среску штафету младости на митингу у Зајечару 1957. године донео је Иван Петровић, ученик зајечарске Гимназије, и предао је Велибору Жикићу, председнику Народног одбора Општине Зајечар. Срески савез Партизана те године одлучио је да се уместо среског одрже општински слетови, мада су одржани заједнички слетови у Бору, Зајечару, Грљану, Минићеву, Књажевцу и Бољевцу. У припреми програма учествовала су Друштва Партизан, школе, Друштва пријатеља деце и остале организације које окупљају омладину и децу.

Штафета младости свечано је дочекана у Зајечару 1959 године, на Тргу Ослобођења. На митингу је председник Општинског комитета Народне омладине Ђорђе Лилић предао штафетну палицу Видену Раденковићу, организационом секретару Среског комитета СК. Истовремено је на свечану трибину донета среска, а убрзо и локалне штафете. Митинг је отворио секретар Среског комитета Народне омлaдине Света Петровић, а поздравно писмо народа и омладине Среза Зајечар другу Титу за његов 67 рођендан прочитао је Мирко Младеновић, председник Среског комитета Народне омладине.

На Дргом савезном слету Партизана 1959. године у Београду, из зајечарског среза учествовало је око 200 чланова – вежбача свих категорија (изузев пионира).

Дан младости је према замисли Тита требало да буде масовна смотра свега, дан омладинског спорта, дан физичке и духовне смотре, смотра младости, полета и снаге. Тако је било и наредних година. Штафета је наставила свој пут, а традиционални фискултурни слет у Зајечару организован је на Градском стадиону под Краљевицом, о чему је писао лист „Тимок“.

У периоду од 1957, па до Титове смрти, 1980. године, штафета младости се на завршној свечаности предавала лично председнику на стадиону „ЈНА“, док је на дан његове смрти 4. маја штафета прекинула свој пут и положена је на његов одар у Скупштини СФРЈ.Штафета младости после смрти Јосипа Броза постаје симболоданости његовом делу и предаје се испод његовог портрета, председнику Савеза социјалитичке омладине Југославије,  а манифестација  добија назив „ И после Тита-Тито“.

Млади су последњу штафету носили 1987. године. У име младих општине Зајечар, штафету младости из правца Бољевца преузео је извиђач Владимир Марковић. На централној свечаности у центру Зајечара штафету је донела средњошколка Соња Костић, победник општинског шампионата знања. Поруку штафете прочитао је омладинац Миша Станишић, а телеграм Председништву СФРЈ, ЦК СКЈ и ССОЈ Небојша Симеоновић, председник ОК ССО. Штафету је са свечаности из Зајечара понео планинар Миодраг Велојић.

Следеће 1988. године, без штафете, на београдском стадиону одржана је приредба (перформанс) поводом Дана младости. ССОЈ је 1989. године укинуо ову приредбу.

                                                                                                                                А . Ј.