ПРОФ. ДР ВАЛЕНТИНА ЦВЕТКОВИЋ ЂОРЂЕВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ О ИСТОРИЈИ РИМСКОГ ПРАВА И ЊЕГОВОМ ЗНАЧАЈУ ЗА СРПСКО ПРАВО

Зајечар, 21.4.2022. године – У жељи да локалној јавности представи стручњаке из области друштвених наука чије је порекло из Тимочке Крајине и који су афирмисани у већим универзитетским центрима, али свој рад још нису презентовали јавности на истоку Србије, Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар имао је част да угости проф. др Валентину Цветковић Ђорђевић, ванредног професора Правног факултета Универзитета у Београду.

Осим на поменутом, проф. др Валентина Цветковић Ђорђевић наставу из предмета Римско право држи и на Правном факултету Универзитета у Новом Саду. Такође, гостујући је предавач Правног факултета Универзитета Сасари на Сардинији. Овом приликом, проф. др Валентина Цветковић Ђорђевић је пред зајечарском публиком одржала предавање под насловом „Историја римског права и његов значај за савремено српско право“.


 

Посетиоце предавања је најпре поздравио Велибор Тодоров, директор Архива, који је изразио задовољство поводом предавања професорке Цветковић Ђорђевић и бројног присуства публике, посебно ученика зајечарске Гимназије и ОШ „Хајдук Вељко“. Потом је Драгана Народовић, архивисткиња зајечарског Архива, посетиоцима представила биографију предавача, након чега је реч преузела проф. др Валентина Цветковић Ђорђевић. Предавање је започето кратким прегледом периодизације римске историје, након чега је професорка Цветковић Ђорђевић говорила о развоју римског права током дуге историје римске и византијске државе.

У вези са даљом историјом овог правног система као важан је истакнут феномен рецепције, који је подразумевао усвајање римског права као важећег у европским државама након античког доба. Одредбе римског права су од средњег века изучаване на универзитетима и у оквиру европских правних школа, настављајући да живе кроз значајна правна акта попут Наполеоновог кодекса, али и Грађанског законика Кнежевине Србије из 1844. године. Један од основних закључака предавања био је да римско право представља темељ данашњег и да значајни важећи принципи српског права потичу из правног система који је био на снази током историје римске државе.