ДАН АРХИВА У ЗАЈЕЧАРУ ОБЕЛЕЖЕН ОТВАРАЊЕМ ИЗЛОЖБЕ „ПЛАКАТ КРОЗ ВРЕМЕ 1883–1945“

Зајечар, 15.4.2022. године – Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар обележио је 15. април, датум који се узима као дан утемељења установе, у знак сећања на 1948. годину и формирање Архивског средишта у  Зајечару. Дан Архива је овог пута обележен отварањем изложбе под насловом „Плакат кроз време 1883–1945“ аутора Агима Јанузија, архивског саветника, и Драгане Народовић и Милице Ранђеловић, архивисткиња зајечарског Архива.

На почетку отварања изложбе посетиоцима Архива се обратио Велибор Тодоров, директор установе, говорећи о раду Архива током протеклог периода и значају очувања докумената као сведочанстава о историји.

Агим Јанузи је потом указао на значај плаката као историјског извора, с обзиром на богатство података којим ова врста архивске грађе сведочи о свим сферама прошле стварности. На крају отварања реч је преузела Сузана Томић, професорка историје зајечарске Гимназије, говорећи о аспектима прошлости које плакати својом разноврсношћу и речитошћу осветљавају. Некадашња директорка зајечарског Архива је потом прогласила изложбу отвореном. Обележавање Дана Архива увеличано је посетом Његовог преосвештенства епископа тимочког господина Илариона.

Изложба представља јавности одабрани део збирке плаката коју чува зајечарски Архив. Изложени плакати обилују подацима значајним за историју Тимочке Крајине и сведоче о политичком животу, трговини, занатству, просвети, култури, хуманитарим акцијама, центрима друштвеног живота у варошима и селима, значајним личностима из свих сфера друштва, добу мира и ратова и специфичном духу прошлих времена. Како збирка плаката Архива у Зајечару спада у категорију архивске грађе од изузетног значаја, овом изложбом је јавности представљен део најдрагоценијег корпуса историјских сведочанстава која Архив чува.

Изложба се може разгледати у Галерији зајечарског Архива, сваког радног дана између 8 и 15 часова.