Изложба икона „Из душе“ Зорице Цветковић и у Зајечару

Зајечар, 19.11.2015. Изложба икона „Из душе“ Зорице Цветковић из Минићева, отворена је у понедељак, 19. новембра 2015. у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару.

ikone 1 naslovna

Зорица Цветковић, учитељица из Минићева, самоука сликарка већ две деценије слика иконе техником уља на дасци, платну и медијапану, из љубави и душе, како то она осећа. То објашњава и назив њене прве самосталне изложбе „ИЗ ДУШЕ“ коју је пре Зајечара представила публици у Књажевцу.

ikone 9

На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, директор архива у Зајечару, Милица Михајловић, историчар уметности из Књажевца, као и ауторка изложбе Зорица Зока Цветковић, која је до сада учествовала на многим групним изложбама широм Србије, али и у иностранству. Она подржава Византијски начин сликања, оживљавајући неке од најпознатијих икона и фресака из српских средњевековних манастира.

Уз присуство многобројне публике и познатих јавних личности овај догађај је пропратио и мушки хор источно црквеног певања из Зајечара „Свети Наум Тисмански“, који се бави хорским певањем духовне музике.

Изложба се може разгледати до 18. децембра 2015. године

 

А. Ј.