Изложба фотографија и докумената „70 година ослобођења Зајечара од фашизма (1944 – 2014.)”

 

Зајечар, 5. 9. 2014, – У Историјском архиву отворена је изложба фотографија и докумената „70 година ослобођења Зајечара од фашизма (1944 – 2014.)”

Поводом 70 година ослобођења Зајечара од фашизма, у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ отворена је истоимена изложба, коју су приредили запослени Агим Јанузи, Драган Живковић и Зоран Јанковић.

Изложбена поставка кроз фотокопије оригиналних документа и фотографија из Историјског архива, на 25 паноа, обрађује период 1941 – 1945, који се односе на борбу народа овог краја за слободу од окупатора, до успоставе нове народне власти.
На паноима су приказане фотографије значајних личности, бораца, народних хероја, разне плакате, наредбе, обавештења, извештаји о борбама, карте праваца дејства војних снага у борбама за ослобођење Зајечара 7.септембра 1944. године, приликом првог ослобођења Града, али и коначног ослобођења 8. октобра 1944.
Изложба је организована у склопу свечаности поводом Дана града Зајечара.
О изложби су говорили: Велибор Тодоров – в.д.директора Архива у Зајечару, Агим Јанузи – виши архивист и један од аутора изложбе, Драгољуб Николић – председник СУБНОР – а и Др Мирко Николић – заменик градоначелника града Зајечара, који је и отворио ову изложбу.

Отварању изложбе у Галерији архива присуствовала је многобројна публика из културног и јавног живота града Зајечара и околине, као и директорка Лела Павловић са колегама из Међуопштинског историјског архива Чачак.

Изложба се може разгледати у наредних десетак дана.