ИЗЛОЖБА „БАЊАЛУЧКИ ЛЕКАРИ У КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ“ И У ЗАЈЕЧАРУ

Зајечар, 1. новембар 2018.

У Галерији Историјског архива у Зајечару пред отварање јубиларног X научно-стручног скупа „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура“ отворена је изложба „Бањалучки лекари у Краљевини Југославији“, чији су аутори Бојан Стојнић и Верица М. Стошић.

Изложба је постављена на 30 паноа и њоме је испричана прича о 110 лекара, који су између два рата, од 1918. до 1941. године, за време Краљевине Југославије, краће или дуже време радили у Бања Луци. Поред домаћих лекара из Бања Луке и других крајева БиХ, приказани су и лекари пореклом из словенских земаља, Аустроугарске, из крајева бивше царске Русије и из Србије. Лекари су се школовали на факултетима у Бечу, Грацу, Прагу и Будимпешти. Ту су почињали своје студије или су настављали раније започете. Често су се по завршетку студија задржавали по европским клиникама и болницама, на специјализацијама, стручним усавршавањима, али су се обично враћали свом позиву у земљи.

На отварању изложбе учествовали су: Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару, Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске и Душан Поповић, председник Друштва архивских радника Републике Српске.
Изложбу је отворио пред присутним медијима и званицама Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске.
А.Ј.