ДЕЛЕГАЦИЈА АРХИВА ПОЛОЖИЛА ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК ПАЛИМ УСТАНИЦИМА ПОВОДОМ 190–ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА ЗАЈЕЧАРА И ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

Зајечар, 10. мај 2023. године – На данашњи дан, пре 190 година, Зајечар је ослобођен од османске власти. Ослобођење Зајечара и Тимочке Крајине извојевано је маја 1833. године, устанком народа са локалног подручја, уз значајну војну и дипломатску помоћ Кнежевине Србије и њеног тадашњег владара, кнеза Милоша Обреновића. Резултат устанка било је прикључење Тимочке Крајине Кнежевини Србији, након чега је историја овог подручја кренула другим током. Темељи потоњег историјског развоја Зајечара и источне Србије постављени су управо устанком и ослобођењем у пролеће 1833. године.

Поводом овог значајног јубилеја, на зајечарском гробљу је одржан помен устаницима палим у борби за слободу Тимочке Крајине. Крај споменика подигнутог у част погинулима, уз саслужење свештенства Тимочке епархије, помен је служио Његово преосвештенство епископ тимочки господин Иларион. У знак почасти храбрим прецима, делегација Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар положила је венац на споменик палим устаницима.

Постављање изложбе посвећене ослобођењу 1833. године, планирано за данашњи дан на Тргу ослобођења у Зајечару, одложено је у складу са препоруком Министарства културе.