У ВЕЛИКОМ ИЗВОРУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „РАТНИ ДНЕВНИК НИКОЛЕ ЦОЛОВИЋА“ И ПРИКАЗАН ФИЛМ „ГЕНЕРАЛ НИКОЛА ЦОЛОВИЋ – ВОЈСКОВОЂА СА ТИМОКА“

Велики Извор, 28.12.2021. године. Након посете Великом Извору 2019. године поводом представљања књиге посвећене Ђорђу Генчићу, Историјски архив у Зајечару је поново добио прилику да свој рад са задовољством представи Великоизворцима. У холу Дома културе у Великом Извору представљена је књига „Ратни дневник Николе Цоловића“, приређивача Агима Јанузија и Велибора Тодорова.

Књига је објављена у издању Архива у Зајечару захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Овом приликом одржана је и пројекција филма „Генерал Никола Цоловић – војсковођа са Тимока“, аутора Радета Стојчића, новинара у пензији пореклом из Великог Извора. На овај начин, живот генерала рођеног у Зајечару представљен је и у селу за које се претпоставља да би могло бити место порекла његове породице.

Догађај је привукао изузетну пажњу Великоизвораца, о чему сведочи испуњеност хола до последњег места. У име домаћина, присутне је поздравио новинар Раде Стојчић. Окупљенима су се потом обратили Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Агим Јанузи, архивски саветник, Бора Димитријевић, стручни консултант при снимању филма, и Раде Стојчић, аутор филма. Стихове песме „Никола Цоловић“ Слободана Живојиновића говорила је Јана Јовановић, ученица ОШ „Вук Караџић“ у Великом Извору.