У ОКВИРУ ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ И ПРЕДСТАВЉАЊА ЗБОРНИКА ДОКУМЕНАТА ПОСВЕЋЕНИХ САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА АРХИВА БИХ И АРХИВА У ЗАЈЕЧАРУ

Зајечар, 6. март 2024. године. – Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар припала је част домаћина културног програма приређеног у сарадњи са Архивом Босне и Херцеговине, Државним архивом Србије и Институтом историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

У оквиру програма, за јавност је отворена изложба архивских докумената и фотографија под насловом „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“. Аутор изложбе је мр Данијела Мрда, директор Архива Босне и Херцеговине, док су коаутори Синиша Домазет и Сандра Билетић.

Овом приликом, мр Данијела Мрда и директор Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, Велибор Тодоров, потписали су Смернице о научној и културној сарадњи између двеју архивских установа. На тај начин, након потписивања споразума о сарадњи са Архивом Републике Српске, Државном агенцијом „Архиви“ из Софије, Архивом Војводине и Филозофским факултетом у Нишу, Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар проширио је мрежу међународне сарадње са институцијама културе. Потписивање Смерница о научној и културној сарадњи, између осталог, укључује активности попут заједничке реализације пројеката, размену идеја и искустава у циљу унапређења стручног рада, организацију заједничких програма и активности, рад на издавачкој делатности и њеној промоцији.

У оквиру програма, јавности је представљен и зборник архивских докумената под насловом „Сарајевски атентат – повратак документима“, приређивача др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије. Као рецензент, о књизи је говорио проф. др Драга Мастиловић, директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

Програм организован у сарадњи са престижним научним и културним установама привукао је пажњу великодостојника Епархије тимочке, локалних љубитеља културе, наставника и ученика основних и средњих школа, као и колега из других архива у Србији.