У Историјском архиву отворена изложба фотографија „Тимочани хероји у ратовима за ослобођење и уједињење 1912 – 1918.”

Зајечар, 13. 11. 2014,
naslovna
У години обележавања 100 година од почетка Великог рата, у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ отворена је изложба фотографија „Тимочани хероји“, коју су приредили: Зоран Јанковић, Агим Јанузи и Драган Живковић.
Поставка кроз фотокопије оригиналних фотографија из фонда Историјског архива, на 22 паноа, представља страдања „Тимочана“ у борбама за ослобођење и уједињење 1912 – 1918.”
Велике жртве су поднели становници Тимочке крајине борећи се у редовима Тимочке дивизије првог и другог позива. На почетку ових ратова за ослобођење и уједињење, у редовима Тимочке дивизије првог позива мобилисано је 26.000 војника, од којих се само из општине Зајечар није вратило својим кућама 4.100 војника. У Тимочкој дивизији другог позива, мобилисано је око 15.000 „Тимочана“ од којих је већина страдала на бојиштима.
Ова изложба је и подсећање на њихова места погибије и гробове који су расути широм Балкана, Европе и Африке. Многима су нажалост гробови непознати, али сећање на њих никада неће избледети о чему сведоче бројни споменици широм Тимочке крајине.

О изложби су говорили: Велибор Тодоров – в. д. .директора Архива у Зајечару, Дејан Антић, историчар са Филозофског факултета у Нишу, Зоран Јанковић – један од аутора изложбе, и Слободан Цокић – пуковник у пензији из Зајечара, који је и отворио ову изложбу.

Отварању изложбе у Галерији архива присуствовала је многобројна публика из културног и јавног живота града Зајечара и околине, представници СУБНОР-а Зајечар, Удружења потомака ратника 1912 – 1918., као и колеге из Међуопштинског историјског архива Чачак.

Изложба се може разгледати у наредних двадесетак дана.