Промовисана монографија села Глоговица Јордана Ј. Павловића

Зајечар, 05.06.2014.

GlogovicaУ Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар у четвртак 5. јуна 2014. године промовисана је монографија села Глоговица Јордана Ј. Павловића у издању Архива под називом: „Глоговица, Јорданови записи и сећања“, коју је приредио његов син Живојин Ј. Павловић.
Ова монографија припада едицији „Насеља источне Србије“, коју је покренуо Историјски архив у Зајечару, у циљу публиковања своје архивске грађе. Глоговица је село које се налази у подножју планине Дели Јован, на неких 35 км од Зајечара, у правцу Неготина.
Ради се о рукопису пок. Јордана Павловића (1897-1981), који је као пољопривредник „био писмен и прилично начитан“ и који је више од својих вршњака од заборава сачувао сећања на догађаје, обичаје и дешавања у Глоговици, и на најбољи начин их оставио за потомство.
Посебно су значајни записи о привредном развоју Глоговице, о школи, цркви и руднику злата, који се почетком XX века налазио у атару овог насеља. Изузетан допринос сагледавању живота овог насеља чини и сегмент рукописа у коме су у оригиналу представљена писма која је Јордан Павловић писао свом сину Живојину након Другог светског рата, фотографије, али и попис становника Глоговице и њихове имовине 1863. године.

Јордан Павловић је по својим размишљањима био испред свог времена и био је у праву када је желео своје записе да остави потомцима, навео је у својој рецензији др Миодраг Велојић.
Приређивач Живојин Ј. Павловић (рођен 1925.), „Јорданове записе и сећања“ претворио је у дело.
На промоцији су говорили: Велибор Тодоров, в.д. директора Историјског архивау Зајечару, Надежда Педовић, уредник издања и архивски саветник Архива у Зајечару, др Мидраг Велојић, географ и рецензент, и приређивач Живојин Ј. Павловић.
Промоцији овог архивског издања присуствовали су представници Градске управе Зајечар и званице из културног и јавног живота града и околине.

„Глоговица, Јорданови записи и сећања“ штампана је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

                                                                                                                      А.Ј