ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МЛЕКО И КРВ“ И ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД БРИОНСКОГ ПЛЕНУМА ДО РАСПАДА ДРЖАВЕ“

Зајечар, 2.12.2021. године – Историјски архив „Тимочка крајина“ имао је задовољство да као домаћин организује два догађаја у једном дану. У Галерији Архива најпре је отворена изложба посвећена Слободану Пенезићу Крцуну под називом „Млеко и крв“, аутора Жељка Марковића, директора Историјског архива Ужице. Након отварања изложбе представљена је књига „Службе безбедности Југославије од Брионског пленума до распада државе (књига прва)“. Аутор монографије је проф. др Радојица Лазић, шеф Катедре за студије безбедности и дипломатије Факултета за дипломатију и безбедност у Београду.

Присутне госте најпре је поздравио директор Архива, Велибор Тодоров, изразивши задовољство поводом успешне сарадње са другим установама културе и Историјским архивом Ужице. Директор је овом приликом најавио и нове планове везане за даљу сарадњу двеју установа. Жељко Марковић, аутор изложбе, истакао је да је Слободан Пенезић био једна од најинтересантнијих личности социјалистичке Југославије и метафора политичког положаја Србије у послератној федеративној држави. Циљ пројекта је био да истраживачима представи архивску грађу везану за живот Слободана Пенезића, без намере да о његовом животу и историјској улози буде донет суд, што је препуштено истраживачима. Рецензент изложбе, проф. др Радојица Лазић, истакао је симболику назива изложбе „Млеко и крв“, улогу Пенезића у социјалистичкој Југославији, као и његов однос према српском националном идентитету. Према речима професора Лазића, изложба представља озбиљан покушај објективнијег сагледавања живота и историјске улоге Слободана Пенезића, као и значајан подухват објављивања архивске грађе о овој личности. На крају обраћања, професор Лазић је званично отворио изложбу.

На четрдесет једном изложбеном паноу представљен је живот Слободана Пенезића Крцуна, високог државног и партијског функционера из времена социјалистичке Југославије. Прича о некадашњем оснивачу и шефу ОЗН-е за Србију, српском министру унутрашњих послова и председнику Извршног већа СР Србије илустрована је бројним фотографијама, документима и рукописима из личног фонда Слободана Пенезића Крцуна, који се чува у Историјском архиву Ужице. Поменута сведочанства праћена су одломцима из Пенезићеве аутобиографије и других историјских извора кроз које сâм актер поставке сведочи о бројним догађајима из историје Југославије и свог живота. Изложбу прати обиман и богато илустрован каталог.

Након паузе током које су посетиоци Галерије Архива разгледали изложбу посвећену Слободану Пенезићу, приређено је представљање књиге „Службе безбедности Југославије од Брионског пленума до распада државе (књига прва)“. Директор Архива, Велибор Тодоров, истакао је задовољство поводом прилике да зајечарској публици буде представљена тема која својим значајем заслужује публицитет и доноси поуздана знања о свету безбедносних служби, који увек привлачи пажњу јавности. О књизи је потом говорио Жељко Марковић, истакавши њену утемељеност на архивској грађи и представивши значајне теме и детаље обрађене у монографији. Колегинице Милица Ранђеловић и Драгана Народовић, архивисткиње зајечарског Архива, приближиле су теме монографије посетиоцима читањем делова књиге везаних за поједина интересантна историјска питања. Присутнима се обратио и аутор, проф. др Радојица Лазић. Професор је говорио о разлозима настанка књиге, одабиру теме, истраживачком приступу и различитим значајним и занимљивим питањима везаним за рад служби безбедности у социјалистичкој Југославији. Након излагања, професор Лазић је одговарао на питања посетилаца заинтересованих за теме обрађене у књизи. Аутори изложбе и монографије су потом потписивали каталоге и књиге намењене посетиоцима догађаја. 

Изложба „Крв и млеко“ биће отворена за разгледање до 20. децембра 2021. године, сваким радним даном од 8 до 15 сати, у Галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар.