ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ТИМОЧКИ ИЛАРИОН ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

Зајечар, 21.09.2017.

Поводом другог Фестивала хришћанске културе, на дан обележавања градске славе – Мале Госпојине, у галерији Историјског архивa у Зајечару отворена је изложба документа и фотографија, под називом „Свештенство Епархије Тимочке у документима Архива 1834 – 1935“.

На 27 паноа, кроз одабрана документа и фотографије, из више фондова Историјског архива у Зајечару: Начелство округа Црноречког – Зајечар, Начелство округа Тимочког – Књажевац, Начелство среза Зајечарског – Зајечар и Начелство среза Заглавског, општина Вражогрнска – Вражограц, општина Мариновачка Мариновац, као и Збирке вариа, приказан је материјал везан за администрацију, који говори о свештенству и њиховим активностима у периоду од 1834 – 1935. године, који је  обележио и обележава време хришћанске културе. Приказан је период од зидања зајечарске цркве Рођења Пресвете Богородице и успостављања Епархије Тимочке, у наредних 100 година до поновног изласка Црквеног гласника 1935. године. На поставци су изложене и матичне књиге рођених, венчаних и умрлих зајечарске цркве, манастира Грлиште и Суводол.

Програм отварања ове значајне изложбе пратио је женски камерни хор „ Ж дур“ у извођењу духовних песама.

О изложби су говорили: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Агим Ј. Јанузи, виши архивист Архива у Зајечару, један од аутора изложбе и Његово Преосвештенство Епископ Тимочки Иларион, који је овом приликом честитао храмовну и градску славу и прогласио  изложбу отвореном.

Овом догађају, поред медија, присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-Славонски Јован, представници свештенства,  локалне власти, војске, и бројни посетиоци из културног и јавног живота Града Зајечара.

Аутори на поставци изложбе и изради каталога били су:  Агим Ј. Јанузи, Миљан Ћирић, Лелица Бошковић, Зоран Јанковић и Драган Живковић.

Поставка се може разгледати у наредних месец дана.

А.Ј.