Књига „Зајечарске јавне чесме“ аутора др Миодрага Велојића представљена је Зајечарцима у галерији Историјског архива „Тимочка крајина“

Зајечар, 8. 9. 2015.

Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар, као издавач имао је прилику да се у уторак, 8. 9. 2015. године са почетком у 13 сати представи Зајечарцима књигом аутора  др Миодрага Велојића под називом „Зајечарске јавне чесме“.

Књига поред стручне анализе, где је обрађен географски и морфолошки простор зајечарске котлине, садржи и попис свих чесама у граду (подигнуто их је 95). У књизи је описан и историјски развој града, урбанизација, настанак и развој чесама.

0 - naslovna На промоцији књиге говорили су Велибор Тодоров – директор Архива у Зајечару, Радмила Јовановић, докторанд на Географском факултету у Београду и аутор др Миодраг Велојић, географ, познавалац и популаризатор природних и културних вредности источне Србије.

Промоција је показала да постоји велико интересовање на ову тему, с обзиром на чињеницу да је Зајечар један од градова у Србији са највећим бројем чесама.

Књига „Зајечарске јавне чесме“ у издању Архива богата је подацима о зајечарским чесмама, које су постојале или још увек постоје у граду. Од 1885. године, до данас у граду је уклоњено или пресушило преко 30 чесама. У годинама када је проблем воде за пиће присутан у целом свету, веома је било важно указати на богатство артерских и других јавних чесама које постоје у Зајечару. Аутор књиге је поред добре беседе успео и презентацијом да дочара бројној публици време и простор  везан за јавне чесме.

Галерија Архива овога пута била је премала да прими све заинтересоване посетиоце.

A.J.