КЊИГА МИОДРАГА ЦЕКОВИЋА „ПОНОС ЗАЈЕЧАРА – ФУДБАЛСКИ КЛУБ ТИМОК (1919–2019)“ У ИЗДАЊУ АРХИВА ПРЕДСТАВЉЕНА ЈАВНОСТИ

Зајечар, 3.3.2022. године. Након што је 2019. године изложбом обележио стогодишњицу постојања ФК „Тимок“, Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар представио је јавности и монографију посвећену једном веку историје зајечарских „плаво-белих“. Аутор књиге је Миодраг Цековић, спортски новинар, публициста и заљубљеник у ФК „Тимок“. Монографија је издата реализацијом пројекта који је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Услед великог интересовања јавности, књига је представљена у сали Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару, уз присуство бројних функционера, спортских радника, играча, навијача и симпатизера, твораца и сведока историје ФК „Тимок“.

Као модератор, програм је водио Никола Павловић, радник зајечарског Спортског савеза, прочитавши потом присутнима неколико анегдота из књиге и поздравна писма бивших тренера и играча Боре Драгићевића и Момчила Илића, спречених да присуствују представљању. Директор Архива, Велибор Тодоров, говорио је о спортском и ширем, друштвеном значају ФК „Тимок“, нагласивши његову улогу у формирању и васпитавању бројних генерација које су носиле плаво-бели дрес. Председник клуб, Бранимир Ђоређевић, осврнуо се на изазове са којима се суочила актуелна управа, као и на достигнућа клуба последњих година. Спортски новинар и један од рецензената књиге, Владимир Станковић, говорио је о значају „Тимока“ за Зајечарце у времену пре око пола века, са носталгијом подсећајући присутне на бројне појединости везане за зајечарски фудбал оног времена. Рецензент Андреја Рајковић, спортски хроничар, подсетио је на то да се сећање временом губи и мења и да вредност књиге Миодрага Цековића лежи у враћању сећања тамо где му је место, истичући драгоценост података изнетих у књизи и строго чињенични приступ аутора теми. На крају програма, присутнима се обратио аутор. Миодраг Цековић је са посетиоцима поделио појединости из дугог периода свог истраживања и задовољство због тога што је књига објављена, осврнувши се на ситуацију у ФК „Тимок“ данас. Програм је употпуњен емитовањем навијачких песама посвећених ФК „Тимок“, док су Јовица Ђокић и Денис Марјанов дали посебан тон промоцији извођењем песама посвећених старом Зајечару, његовом духу и незаборавним људима.

Обимна монографија „Понос Зајечара – Фудбалски клуб Тимок (1919–2019)“ резултат је вишегодишњег, мукотрпног истраживачког рада Миодрага Цековића. У првом поглављу књиге представљен је развој ФК „Тимок“ и фудбала у Зајечару и источној Србији од 1919. до 1945. године кроз приче о клубовима, њиховим сусретима, сведочења савременика, занимљивости и детаље који расветљавају и друштвени контекст оновременог фудбала. Део књиге који обрађује послератну историју „Тимока“ обилује подацима о повести зајечарских „белих лабудова“. Историја првог тима и млађих категорија „Тимока“ представљена је по сезонама кроз резулате, извештаје са утакмица, табеле и приказе осталих важних догађаја. У складу са репутацијом „специјалисте за куп“ коју је „Тимок“ стекао победама над великим именима југословенског и српског фудбала, аутор је једно поглавље посветио учешћу „плаво-белих“ у поменутом такмичењу, такође по сезонама. Посебну пажњу привлаче анегдоте, занимљивости и интересантни догађаји везани за историју „Тимока“ које је аутор забележио и на тај начин отргао од заборава. Још један сегмент књиге који доказује темељност и истрајност аутора и вредност ове монографије, јесте списак играча, тренера, председника и осталих функционера и клупских радника, као и спортских новинара и извештача чији је рад везан за ФК „Тимок“. Између осталог, монографија је утемељена и на архивској грађи Историјског архива у Зајечару.