ИЗЛОЖБУ „FRANCE EMOTION“ ОТВОРИО АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ Њ.Е. ЖАН-ЛУЈ ФАЛКОНИ

Зајечар, 19.10.2020. – У оквиру обележавања 102. годишњице ослобођења Зајечара у Првом светском рату, Историјски архив „Тимочка крајина“ приредио је интерактивну изложбу фотографија „France emotion″. Изложба је настала у партнерству кластера за туризам и културу „Atout France“ и Француског института.

Поставка је организована у четири целине посвећене француском културном наслеђу: архитектура, замкови, музеји и магија фотографије. Изложбу прати апликација „France emotion″ доступна на GooglePlay и iOS платформама која путем мобилних телефона активира анимације на изложеним фотографијама.

На почетку посете архиву, Њ.Е. амбасадор Републике Француске Жан-Луј Фалкони упознат је са сталном изложбеном поставком зајечарског архива посвећеном Николи Пашићу. Посебно интересовање гостију изазвале су оригиналне фотографије и документа која сведоче о животу српског државника, као и о ослобођењу Зајечара 1918. године. Потом је, на почетку званичног дела програма и отварања изложбе „France emotion“, госте из Француске и представнике медија поздравио директор архива Велибор Тодоров. Њ.Е. амбасадор је потом отворио изложбу. На крају програма домаћини и гости разменили су поклоне.

Изложба је отворена за посетиоце у Галерији Историјског архива у Зајечару од 20. октобра до 6. новембра, сваким радним даном од 10 до 14 часова. Услед тренутне епидемиолошке ситуације, изложбу је могуће посетити у групи од највише десеторо људи.

                                                                                                                         A.J / Н.М