ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА О ЦРКВАМА БРВНАРАМА У ТИМОЧКОЈ ЕПАРХИЈИ ОТВОРЕНА У ЗАЈЕЧАРСКОМ АРХИВУ

Зајечар, 7. март 2023. године – Историјски архив у Зајечару данас је јавности представио још једну гостујућу изложбену поставку. У Галерији установе отворена је изложба „Цркве брвнаре Епархије тимочке – записи у дрвету и камену“ аутора Станка Костића. Својим присуством и речју, отварање изложбе је увеличао Његово преосвештенство епископ тимочки господин Иларион, који је поставку прогласио отвореном. Отварање изложбе реализовано је у сарадњи са Историјским архивом Неготин.

На отварању поставке присутнима су се обратили Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Ненад Војиновић, директор Архива у Неготину, архитекта др Тихомир Обрадовић, Станко Костић, аутор изложбе, и Његово преосвештенство епископ тимочки господин Иларион.

Изложба Станка Костића скреће пажњу јавности на један интересантан и значајан сегмент верског и градитељског наслеђа српског народа. Цркве брвнаре најинтензивније су грађене на српском простору од краја 18. до средине 19. века. Оне сведоче о настојању српског народа да пронађе начин за очување православне вере и у отежаним околностима живота под туђом влашћу, у времену у ком није било могуће извести велике градитељске подухвате попут оних из средњовековног доба. Ове значајне верске споменике најпре су подизали приучени сељаци, а потом и мајстори, тесари, ковачи, каменоресци.

Поставка представља јавности цркве брвнаре настале на подручју Тимочке епархије, међу којима цркву Свете Тројице у Поповици, цркву Свете Тројице у Трњану и  цркву Вазнесења Господњег у Брестовцу. Изложба је праћена каталогом који даје више података о историји поменутих храмова, начину њихове градње и стању у ком се тренутно налазе. Осим што упечатљивим фотографијама јавности представља цркве брвнаре са подручја источне Србије, изложба Станка Костића упућује и апел за њихово очување, с обзиром на стање у ком се налазе неки од ових храмова.

Поставка је отворена за разгледање у Галерији Архива током наредне три седмице.