У Зајечару представљена књига: НИКОЛА ЦОЛОВИЋ – СА БОЈНИХ ПОЉА 1912 – 1918. (рукописи генерала), коју су приредили Агим. Ј. Јанузи и Велибор Тодоров

Зајечар, 20.4.2017. – У Галерији Историјског архива у Зајечару, промовисана је књига: Никола Цоловић – Са бојних поља 1912-1918. (рукописи генерала), у издању Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, коју су приредили Агим. Ј. Јанузи, виши архивист и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару.

Ово је књига успомена на велике битке и бојеве, на војне подвиге, јуначка дела и светла пожртвовања, као и на ратне епизоде и интересантне доживљаје. То су рукописи мемоарских казивања истакнутог српског генерала и прослављеног команданта коњичких јединица српске воске у времену ратова за ослобођење и уједињење. Наиме, генерал Цоловић (1874, Зајечар – 1939, Београд), био је сведок и учесник важних догађаја с почетка ХХ века који су имали судбоносан значај за историју Србије.

Обиман и богат текст његових сећања оплемењен је предговором у оквиру кога је дата опширна биографија генерала Цоловића написана на основу доступне историографске литературе, докумената Војног архива, као и личног фонда коњичког бригадног генерала Николе Цоловића, који се од 1967. године чува у Историјском архиву „Тимочка крајина“ у Зајечару. Његов фонд садржи: дипломе, похвале, признања, захвалнице,  наредбе,  рукописе  личних  успомена и сећања, ратне  белешке, извештаје, описе ратних операција 1912 – 1918, говоре, фотографије, телеграме, писма, исечке из новина… Фонд је предао Архиву у Зајечару син пок. генерала Николе Цоловића, Љубомир Цоловић, који је 1985. године доставио неодштампани примерак књиге „Са бојних поља 1912-1918. године“, коју генерал Цоловић за живота није довршио. Године 1987. године пронађени су дупликат и трипликат овог дела и достављени Историјском ахиву у Зајечару, да се прикључе раније предатом оригиналу.

Јубилеј поводом 100 година од Великог рата био је повод издавачу и приређивачима да се определе и објаве необјављено дело елитног коњичког официра родом из Зајечара. Ово је драгоцено сведочанство о збивањима током Балканских ратова (1912 -1913) и Великог рата (1914 -1918), са посебним освртом на Кумановску (1912), Брегалничку (1913), Церску (1914), Кајмакчаланску битку (1916.), и као подсећање на операције српске војске и коњице 1918,  написано  да сачува од заборава велика дела српског  народа у борби за ослобођење и уједињење.

Дело је подељено у десет поглавља, са 97 наслова, и аутентично се приказује, с тим да је недовршено дело допуњено прикупљеним подацима, обликовано од стране приређивача, биографијом, прилозима (фотографијама, документима из личног фонда), додацима (o Зајечару и српско-турском рату 1876, и песмом „битка на Јадру“), коришћеном литературом, библиографијом, коментарима, и регистром појмова, стварајући једну целину од 643 стране, која је итекако актуелна и после више од 77 година од смрти прослављеног генерала.

На промоцији су говорили: доц. др Александар Животић, рецензент са Катедре за историју Југославије  Филозофског факултета у Београду, и приређивачи из Историјског архива у Зајечару Агим. Ј. Јанузи и Велибор Тодоров. Одломке из текстова читао Драган Стојановић, новинар у пензији.

Промоцији су присуствовале бројне званице из културног и јавног живота Града Зајечара, и околине.

Овај пројекат остварен је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

А.Ј.