ПРОМОВИСАНА КЊИГА „Поштовани Рајковићу“ (избор из преписке 1974 -1984)

Зајечар, 06.04.2016. –

У Галерији Историјског архива у Зајечару промовисано је књига у издању Историјског архива под називом „Поштовани Рајковићу“, коју је приредио др Љубиша Рајковић Кожељац,  књижевник и научни радник.

Ради се о избору из преписке многих писама, која је добијао од пријатеља, поштовалаца и сарадника у периоду од 1974 -1984. године, писма његових кореспондената. Писали су многи  књижевници, лингвисти, фолклористи, професори идр., међу њима ствараоци познати широј културној и научној јавности. Писма се углавном односе на његов списатељски рад, али и делатност његових кореспондената откривајући стварност једног времена, приватне односе и прилике у друштву, као и однос према уметности.

Ово је трећа књига преписке која садржи преко 400 писама објављених на неких 419 страна. Претходне две објављене књиге биле су: Реч путује (1989) и Драги Љубиша (2010). Све три књиге из преписке настале су из поштовања приређивача према свима онима са којима се дописивао (који су започињали преписку са њим или само узвраћали на његова писма), значајна са гледишта књижевне и културне историје Тимочке крајине. Она представљају документ једног времена о напорима читавог низа људи у борби за књижевни и културни напредак друштва.

 

О књизи су говорили: Агим Јанузи, Зоран Јанковић и Миљан Ћирић, запослени у Историјском архиву – Зајечар, др Петар Пауновић, кao и приређивач књиге др Љубиша Рајковић Кожељац.

Рецензију рукописа „Поштовани Рајковићу“ (избор из преписке 1974-1984) коју су написали др Станиша Војиновић и др Јован Пејин читао је Драган Стојановић, новинар у пензији.

Личну преписку за период 1974-2010, коју је користио за писање ове књиге  (писма, дописне карте, разгледнице) др Љубиша Рајковић Кожељац предао је Историјском архиву у Зајечару 2016. године за лични фонд и она садржи 1880 писама.

Промоцији су присуствовали представници медија и званице из јавног и културног живота.

А.Ј.