ИЗЛОЖБУ ФОТОГРАФИЈА „СА ПУТОВАЊА ПО СВЕТУ СЕРГИЈА КАЛЧИЋА“ ОТВОРИО РАДЕ СТОЈЧИЋ

 

Зајечар, 27.04.2017.

У Галерији Историјског архива „ Тимочка крајина“ у Зајечару, отворена је изложба фотографија под називом: „Са путовања по свету Сергија Калчића“, пок. аутора Сергија Калчића, коју је за ову прилику приредио Зоран Јанковић са сарадницима из Архива.

Посетиоци ове изложбе имали су прилику да виде веома занимљиву поставку изложбе фотографија снимљене на свим меридијанима.

Сергије Калчић, био је по занимању пројектант, књижевник, новинар, документарни сниматељ (етно), проф. есперанта и пензионер, који је 2003. и 2004. године поклонио Архиву 50 фотографија на којима су снимљене лепоте у свим земљама света, које је Сергије обишао и пријатељице које је у тим земљама стекао. Фотографије су у боји, величине 20 x 30 цм., а причвршћене су на подлогама у разним бојама величине 30 x 50 цм., настале у периоду од 1950-2002. Иначе, Сергије Калчић поклонио је Архиву и 3.130  слајдова са светских путовања, које је снимио у: Индији, Египту, Тајвану, Филипинима, Сједињеним Америчким Државама, Сингапуру, Русији, Пекингу, Кини, Аустрији, Белгији, Јапану, Аустралији, Ираку, Индокини, Алжиру, Индонезији, Бразилу, Израелу, Канади, Мексику, Данској, Грчкој, Француској, Сибиру, Ирској, Италији, Немачкој, Пољској, Украјини, Шпанији, Чехословачкој, Шведској, Енглеској, Мађарској, Швајцарској, Чешкој и Србији.

О изложби и личности Сергија Калчић говорили су: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Зоран Јанковић као приређивач изложбе, и Раде Стојчић, некадашњи уредник Радио Зајечара и Тимочке телевизије, новинар у пензији, који је отворио изложбу.

 

Сарадници на поставци изложбе били су Драган Живковић и Агим Јанузи.

Изложба се може разгледати до краја маја 2017. године.

 

А.Ј.