У АРХИВУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА, УНИФОРМИ, И ДЕЛОВА ОПРЕМЕ СЛУЖБЕНИКА МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОЛОВА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У ЗАЈЕЧАРУ

Зајечар, 15. 6. 2016.

DSC01- naslovna

Поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова, Дана полиције и славе Министарства, Полицијска управа у Зајечару у сарадњи са Историјским архивом „Тимочка крајина“ Зајечар организовала је изложбу фотографија, униформи и делова опреме службеника Министарства унутрашњих послова Полицијске управе у Зајечару, под називом: „Полицијска служба у Србији кроз историју“.

На отварању изложбе, присутнима су се обратили Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару, и Горан Милић, самостални полицијски инспектор Полицијске управе Зајечар, који је своје излагање започео цитатом Бранка Богдановића, аутора књиге „Два века полиције у Србији“.

„Настанак полиције према многим ауторима , плод је вечите тежње друштва да обезбеди лични и колективни ред, мир и заштиту. Полиција је истовремено и последња инстанца која спречава нарушавање редоследа и односа утврђених законима. Самим тим, полиција је и најбољи одраз друштва из којег потиче што свакако важи и за нашу земљу. Проучавање историје полиције на неки начин представља и прочавање историје друштва на овим просторијама.“

Почеци уређене полицијске власти јавили су се доношењем Душановог законика – 1349. године. Тада су полицијски органи истовремено били и органи унутрашње управе. Упоредо са процесом ослобађања од Турака, отпочело је и стварање српских полицијских органа. Током српског устанка од 1804. до 1813. године, полицијска власт је поверена војводама и обор кнезовима у нахијама, а локалним кнезовима у кнежинама. Из периода Кнежевине Србије, посебно је значајна 1835. година. Тада је одржана Сретењска скупштина, на којој је први пут устројено Министарство унутрашњих послова. Дан полиције се обележава у славу и знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на Духове (Тројице), одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда. У Краљевини Југославији први дан Свете Тројице, био је устројен као Дан жандрмерије, а од 2001. године слави се као Дан Министарства и полиције и Слава Министарства, у част жртвама жандармерије погинулим у тим сукобима. Садашњи назив „полиција“ користи се од 1997. године.

Изложба је за посетиоце отворена до 30. јуна 2016. године.

A.J.