КЊИГА О ЂОРЂУ ГЕНЧИЋУ ПРЕДСТАВЉЕНА И У БЕОГРАДУ

Београд, 11. јун 2019. –  У сали Удружења књижевника Србије представљена је књига у издању Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, под називом: ,,Ђорђе Генчић (1861-1938), политичар и индустријалац“, чији су приређивачи Агим Ј. Јанузи, архивски саветник и Велибор Тодоров, директор Архива.

Представљање ове књиге организовало је Удружење Тимочана и Крајинаца у Београду  у сарадњи са Удружењем књижевника Србије. Тако је након Зајечара ова публикација доживела своју промоцију и у Београду.

Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.

У књизи је представљена архивска грађа о Ђорђу Генчићу која се чува у Историјском архиву у Зајечару, као и друга грађа прикупљена приликом истраживања. То је први покушај да се научно осветли необичан животни пут личности која је, уз  Николу Пашића, имала значајну улогу на српској политичкој сцени са почетка 20. века. Публикација je настала поводом 80 година од смрти Ђорђа Генчића, који је у јавности остао упамћен као политички вођа завере у Мајском преврату 1903. године. Ђорђе Генчић,либерал по опредељењу, био је посланик и политичар, конзул у Солуну, управитељ града Ниша, начелник Нишког округа, комесар Народне банке, Министар Унутрашњих дела, Министар Народне привреде, дописник, писац, индустријалац, власник рудника „Српски Балкан“, али и акционар и добротвор, и, уз све то, револуционар свога времена. 

На промоцији су осим приређивача, говорили рецензенти Миладин Милошевић, и Бора Димитријевић. Уредник и водитељ био је Миљурко Вукадиновић.

Промоцију су својим присуством увеличале бројне званице, чланови удружења, и познате личности из културног живота града: Петар Поповић, дугогодишњи дописник „Политике“ из Лондона и Москве, професор Филолошког факултета Миодраг Сибиновић, спортски новинар Владимир Станковић, редитељ Ивана Стивенс, ликовни уметник Нина Тодоровић, новинар  Миломир Марић и унук Николе Пашића господин Ђорђе Пашић.

Овај догађај су пропратили и представници медија.

 A.J.