ИЗЛОЖБУ „СА СЕНЕ, КРФА И ТИМОКА ЗАЈЕДНО ДО ПОБЕДЕ“ ОТВОРИО АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ У СРБИЈИ Њ. Е. ФРЕДЕРИК МОНДОЛОНИ

Зајечар, 19.10.2018.

У оквиру обележавања стогодишњице од ослобођења Града Зајечара, Историјски архив „Тимочка крајина“ приредио је изложбу фотографија и докумената, у галерији Архива, под називом „Са Сене, Крфа и Тимока заједно до победе, аутора Николе Милутиновића и Зорана Јанковића.

На 25 паноа, кроз фотографије, о људима и догађајима, испричана је прича о Великом рату, и нераскидивој вези између српског и француског народа, о генералу Гамбети,  француској и српској војсци,  која је слављена и која се данас слави и одаје почаст свим борцима палим за слободу града Зајечара.

Уз пригодан музички и сценски програм учествовали су: хор „Искрице“ ОШ „Десанка Максимовић“ Зајечар, под диригентском палицом наставнице Лидије Миленковић, глумци – Ана Танасковић, Бранислав Мијатовић и водитељ Габријел Бећаревић.

О изложби су говорили: историчар Никола Милутиновић, један од аутора изложбе и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару.

Изложбу је отворио амбасадор Републике Француске у Србији Њ.Е. Фредерик Мондолони. Поред медија отварању изложбе присуствовале су делегације Француске и Марока, градски званичници, представници Министарства одбране, војске Србије, борачких организација и други  бројни посетиоци. Покровитељ изложбе био је Град Зајечар.

Сарадници на поставци изложбе били су Бора Димитријевић и Драгана Народовић.

А.Ј.