ИСТОРИЈСКИ АРХИВ У ЗАЈЕЧАРУ – САРАДНИК „ЦЕКИТ“-а НА ИЗЛОЖБИ „ ЗАЈЕЧАРСКИ ХОРОВИ“

Зајечар, 11.12. 2016.

У Музичкој школи „ Стеван Мокрањац“ у Зајечару, поводом Светског дана хорског певања 2016.,  постављена је изложба „Зајечарски хорови“, чији су организатори били Установа „Цекит“ – Центар за културу и туризам Града Зајечара и Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар.

1. Naslovna - zenski hor-dirig. Bozidar Holas 1950-51

Тема ове заједничке изложбе фотографија и документа је по први пут представљена зајечарцима, и говори о хорском певању и њеним почецима у Зајечару.

4. pravila pevacke druzine 2

Певачка дружина „Тимок“ у Зајечару основана је још 1874. године са задатком  да пева и у цркви.  Године 1939. под хоровођством свештеника Војислава Алексића дружина је прерасла у Црквено певачко друштво „Тимок“. Током протеклих деценија настајали су, и престајали са радом многи хорови. На изложби су се могле видети фотографије хорова и њиховог учешћа на разним приредбама,  такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству., чиме су дали изузетан допринос уметничком стваралаштву афирмацији хорског певања у Граду.

3. pravila pevacke druzine 1

Посетиоци су могли видети фотокопије фотографија: Певачки хор У.С.Т. Зајечар из 1924, Певачка дружина гимназије из 1924, хор ОШ. Зајечар из 1934, хор Гимназије са диригентом Николом Поповићем из 1937, Женски хор Музичке школе из 1950. са диригентом Божидарем Холасом – првим директором Музичке школе у Зајечару, хор КУД „Миленко Брковић Црни“ са диригентом Јосипом Вошњаком из 1958, хорови основних и средњих школа школа у граду са наставницима и професорима музичког васпитања, Хор девојака са диригентом Надом Маленовић, Дечји хор „Пиколи“, Хор Felix Romuliana, Камени хор „Лавиринт“, Хор Источно црквеног појања „Свети Никодин Тисмански“, Црквени хор, итд.

Прикупљени материјал од установа и физичких лица скениран је и сачуван у Архиву за будуће генерације. На припреми и поставци ове изложбе радили су из Архива: Агим Јанузи и Зоран Јанковић, из „Цекит“-а:  Драгана Томић Бешир и Јовица Михаиловић.

А.Ј.