Заједнички пројекат Архива Југославије и Росархива из Москве представљен у Зајечару

Зајечар, 24. 1. 2017.

 У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, 24. 1. 2017. године представљен је Зборник документа о спољној политици Југославије, ЈУГОСЛАВИЈА – СССР „Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР-а 1965 – 1980 “, том 2, у издању Архива Југославије.

Књига представља наставак заједничког пројекта Архива Југославије и Руског државног архива новије историје из Москве.

Зборник су приредили, са српске стране: Љубодраг Димић, Миладин Милошевић, Александар Животић и Нада Пантелић; а са руске стране: Л. А. Величанскаја, Т. А. Џалилов, М. Ф. Кишкина-Ивањенко, А. С. Стикалин. Аутор уводне студије на српском је проф. др Љубодраг Димић, а на руском др Анатолиј С. Аникијев.

Зборник садржи писма, забелешке, поруке, записнике, информације, телеграме, извештаје и друга документа настала у периоду 1965-1980, која одсликавају односе Југославије и СССР-а.

На промоцији књиге говорили су Велбор Тодоров, директор Архива у Зајечару, и приређивачи: Љубодраг Димић, дописни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор београдског Филозофског факултетa и Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије

Овом догађају поред медија присуствовао је и већи број званица и поштовалаца Архива.

А.Ј.

.