Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару присуствовао пријему у Француској амбасади и свечаности у Дому Војске Србије поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату

Зајечар, Београд, 11. новембар 2018. год.

У француској амбасади организован  је пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату.  На позив Француског амбасадора Њ.Е. Господина Фредерика Мондолонија, пријему је присуствовао Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару.

Иначе, сарадња Архива у Зајечару са француском амбасадом и Њ.Е. амбасадором Фредериком Мондолонијем учвршћена је приликом његове посете Зајечару и Архиву 19.10.2018, уоквиру обележавања стогодишњице од ослобођења Града Зајечара,када је отворио изложбу фотографија и докумената, у галерији Архива, под називом „Са Сене, Крфа и Тимока заједно до победе″.

На пријему у Француској амбасади могле су се видети многе личности са политичке и културне сцене Србије: представници Владе, дипломатског кора, политичког, јавног и културног живота Србије. Међу многобројним сусретима, оно што је значајно предложена је и сарадња за нове изложбе и пројекте у култури у контакту са амбасадором Немачке у Србији господином Томасом Шибом, тако да ће Историјски архив у Зајечару имати значајне активности и у наредном периоду и бити отворен за све добронамерне људе.

Велибор Тодоров, директор зајечарског Архива присуствовао је свечаности у Дому ВојскеСрбије, поводом државног празника, Дана примирја у Првом светском рату, и стогодишњицепобеде у Великом рату, где је представљена монографија „Спомен-собе огледало историје и традиције 1804-1918″, истоименидокументарнифилм и отворена изложба“Србија у Великом рату“.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије  генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, и друге високе војне старешине, као и многобројне званице из културног и јавног животаСрбије.

Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар, је својим прилозима и подацима помогао израду монографије „Спомен-собе огледало историје и традиције 1804-1918“, а  реализовала је Управа за традицију стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе,у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу, Војним архивом и Историјским архивом Пожаревац.

 

А.Ј.