У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПУШТЕН У РАД СКЕНЕР А2+ ЗАХВАЉУЈУЋИ СРЕДСТВИМА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Зајечар, 29.11.2017.

 У Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар постављен је, инсталиран и пуштен у рад “Book skener” формата А2+, немачке компаније „Image Access“, једног од лидера у производњи скенера великих формата.

Ради се о једном од најсавременијих скенера за дигитализацију, који у себи има инсталиран софтвер  и имплементиране стандарде за квалитетну дигитализацију и обраду архивске и библиотечке грађе. Његов задатак је да исту сачува, и омогући њену презентацију и представљање, у оквиру смерница Владе Републике Србије у области дигитализације културне баштине.

 

За ову прилику сазвана је конференција за штампу, да се јавност упозна са радом Архива и унапређењем услова рада запослених.

Иначе, скенер је купљен захваљујући средствима Министарства културе по одобреном пројекту. Испоручилац скенера и пратеће опреме је Предузеће за информатички консалтинг и инжењеринг „Info space“ д.о.о. Београд.

Пуштање у рад, презентацију и обуку запослених у Архиву на једном од најсавременијих скенера (који примењује ИСО стандард 19264) извршио је Игор Кнежевић из Београда, директор фирме ДАС  (Digital Archiving Solutions), који се обратио медијима, поред директора Архива Велибора Тодорова.

  A.J