„РУСКО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ У СРБИЈИ“ ПРОМОВИСАНО У ЗАЈЕЧАРСКОМ АРХИВУ

Зајечар, 27. 02. 2020. године – У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару представљенa је књига „Руско културно наслеђе у Србији “, уз пратећу изложбу фотографија „Русија најлепша земља на свету“ и пројекцију документарног филма поводом 170 година постојања Руског географског друштва.

Публикација „Руско културно наслеђе у Србији“ у издању Центра Руског географског друштва у Србији резултат је рада на пројекту финансираном од стране Руског географског друштва током 2018. године. Пројекат истраживања обухвата руско нематеријално и материјално културно наслеђе у Србији, као и значајне људе руског порекла који су оставили дубок траг на српском тлу.

Пратећа изложба фотографија „Русија најлепша земља на свету“ коју је видела зајечарска публика садржи радове финалиста и победника Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“ који су снимљени на територији Русије и номиновани у више области: „Најлепша земља“, „Народи Русије“, „Пејзажи“, „Птице“, „Животиње“, „Подводни свет“, „Исконска Русија“ итд.   

Уз медије, овај догађај су својим присуством увеличалe многобројне личности из културног и јавног живота града Зајечара и околине. 

Нa представљању књиге – лексикона говорили су: др Мирољуб Милинчић, директор Центра Руског географског друштва у Србији, др Миодраг Велојић, географ и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару. Одабране делове из књиге читала је Драгана Народовић.

Изложбена поставка се може разгледати у наредних месец дана.

                                                                                                                               A.J