„ПОРТРЕТИ УЧЕСНИКА ВЕЛИКОГ РАТА“ У ЗАЈЕЧАРУ

Зајечар, 7.11. 2018. године

Поводом oбележавања стогодишњице ослобођења Књажевца у Првом светском рату, Народна библиотека  „Његош“ приредила је изложбу  у галерији Историјског архива у Зајечару, под називом „Портрети учесника Великог рата“ (из збирки и сећања потомака).

На поставци од 16 паноа приказани су портрети учесника Великог рата из књажевачког краја. Кроз фотографије,  документа и разне приче испричане су судбине и дела учесника Великог рата. Ради се о прикупљеној грађи из приватних колекција, као и сећања људи чији су преци обележили једно време и историју књажевачког краја.

На отварању изложбе говорили су: Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару и Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош“ Књажевац, која је и отворила ову изложбу.

У програму отварања учествоваo je и Младен Милошевић, професор енглеског  језика у Техничкој школи у Књажевцу, који је читао одломке изкњиге „Док су Солунци још говорили“ (из заоставштине Владете Р. Кошутића) , која представља књигу казивања Солунаца из источне Србије.

Отварању изложбе, осим медија и званица из културног и јавног живота Зајечара и околине, присуствовали су и ученици осмог разреда Основне школе „Хајдук Вељко“ из Зајечара.

Изложба се може разгледати у наредних 15 дана.                                                                                                                           

                                                                                                                        А.Ј.