Изложба „Наша историја, наша сећања“ посвећена сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. од стране Источне армије и сећањима на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату

Зајечар, 7.12.2018.

У галерији Историјскогархивa у Зајечару  отворена је путујућа изложба „Наша историја, наша сећања“ посвећена сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. од стране Источне армије и сећањима на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.

Изложбу у Зајечару реализоваo je Француски институт у Србији под покровитељством Француске амбасаде у Србији, aу сарадњи са Историјским архивом у Зајечару и Градском управoм Зајечар.

О изложби су говорили: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Марион Вио (Marion Viau), управница Француског института у Нишу и др Станислав Сретеновић, историчар и коаутор изложбе, са Института за савремену историју – Београд.

Поставка изложбe, нa 18 паноa, удва дела, приказујехронолошки низ догађаја, како су текле војне операције,француско-српско савезништво, пробој Солунског фронта и ослобађање српских градова,и други део који чине породична сећања, сећања потомака и њиховe причe, ратни дневници које говоре о солидарности француског и српског народа.

Поред медија оварању изложбе присуствовале су бројне званице из културног и јавног живота града на Тимоку.

Из Зајечара изложба се сели у Врање, где је предвиђено отварање за 13.12.2018. године.

А.Ј.