АРХИВСКА РАДИОНИЦА  OДРЖАНА У ЗАЈЕЧАРУ

Зајечар, 15.6.2017. године – Историјски архив „Тимочка крајина“ у Зајечару био је домаћин учесницима Архивске радионице под називом „Актуелни тренутак архивске праксе“.

Тим поводом архивисти су презентовали десет одабраних радова о актуелним проблемима и сазнањима из архивске праксе. Радионица је одржана у сали Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“. Присутне су подравили Градски већник за културу Вујадин Милошевић, затим председник Архивистичког друштва Србије, Мирослав Дучић и директор Архива у Зајечару, Велибор Тодоров. Радно председништво чинили су: Зоран Вељановић, Слободанка Цветковић и Милорад Јовановић.

Спонзор ове радионице биo je Trevis d.o.o. који je представиo своје производе намењене архивима и регистратурама.

Оцењено је да у овој области постоје различити приступи у третирању појединих ствари,  због чега је неопходно доношење јединствене методологије у архивској делатности. Након одржане дебате саопштени су закључци. Општирније о томе може се сазнати на сајту Архивистичког друштва Србије – arhivistickodrustvosrbije.org.rs

Организатори овог стручног скупа, коме су присуствовали преставници архива из више градова Србије, као и представници регистратура са територијалне надлежности Архива у Зајечару, били су Историјски архив „Тимочка крајина“у Зајечару  и Архивистичко друштво Србије.

Наредни састанак архивиста на коме ће се разговарати о архивској проблеметици како је најављено, биће одржан у Чачку, 13. септембра 2017. године.