У Архиву представљена књига „Од повлашених Срба до влашког језика“ др Славољуба Гацовића

Зајечар, 11. 5. 2017. – У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, представљена је књига др Славољуба Гацовића “Од  повлашених Срба до влашког језика“, у издању: Центра „FABULA NOSTRA“ Београд и Књижевно – издавачког друштва „ Лексика“ Неготин.

Књига говори о пореклу и постојбини, о сеобама, о србизацији и асимилацији, о матерњем језику и прописима Румуна (Влаха) источне Србије. Управа Града Зајечара, Факултет за Менаџмент Зајечар и пријатељи омогућили су објављивање овог издања одабраних дела Славољуба Гацовића о историји Влаха источне Србије. Аутор је књигу посветио драгим професорима са Филозофског факултета у Задру, којих се радо сећа и често помиње: Стјепан Антољак, Петар Лисичар, Бранимир Главичић, Иво Петрициоли, Јулијан Медини, Стијепо Обад, Ненад Цамби и Слободан Чаче.

Биографију аутора представила је Ирена Јовић Станојевић, новинар и власница књижаре „ Калиграф“ Зајечар.

На промоцији књиге говорили су рецензенти: Проф. др Љиљана Гавриловић (Филозофски факултет Универзитета у Београду), dr Annemarie Sorescu – Маринковић (Балканолошки институт САНУ), проф. др. Чедомир Чупић (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), као и аутор др Славољуб Гацовић.

Промоцији књиге присуствовао је велики број званица из културног и јавног живота Града Зајечара и околних места, као и представници медија који су забележили овај догађај.

А.Ј.