Поменик жртава Другог светског рата подручја Општине Књажевац

Зајечар, 18. 5. 2017. – У галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, представљена је књига под називом: „Поменик жртава Другог светског рата подручја Општине Књажевац“, у издању Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, коју је приредио Радиша Драгићевић.

Иначе, Радиша Драгићевић потиче из књажевачког краја и познат је широј јавности као аутор и приређивач већег броја књига различитог садржаја. Његова проза, поезија и сатира превођене су на енглески, шпански, македонски и бугарски језик. У периодици је објавио више текстова са историјском и етнолошком тематиком.  Као приређивач ове књиге радио је на утврђивању и пописивању свих жртава и објављивању имена страдалих у Другом светском рату на подручју општине Књажевац.  Његова намера није била да исправља историју, нити да, сем у смрти, изједначава дела ратно страдалих.

Ова књига је плод вишегодишњег истраживања приређивача, претрагом у публикацијама, у архивским документима, сећањима и сведочењима све малобројнијих и све старијих житеља села под Старом планином и Тупижницом, где су записана имена 1.682 жртве, за које до данас није било ни помена, или, ако и јесу поменуте, нису у званичним публикацијама објављеним до почетка деведесетих година прошлог века. Број се, свакако, не може сматрати коначним.

На промоцији књиге, уз присуство заинтересованих званица и представника медија, говорили су: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Славољуб Петровић, један од рецензената ове књиге и приређивач Радиша Драгићевић, који данас живи и ради у Бору.

А.Ј.

.