ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА  „ САД – СРБИЈА  1918-2018, ДИПЛОМАТСКИ И КУЛТУРНИ ОДНОСИ”

Зајечар, 3.11.2017.  – У Историјском архиву „Тимочка крајина“, са почетком у 12 часова одржана је конференција за штампу поводом почетка реализације пројекта „ САД – СРБИЈА  1918-2018, дипломатски и културни односи”

На конференцији су говорили: Госпођа Ерика Кин, аташе за културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава, асистент за културу амбасаде САД Марија Бјелопетровић, Бора Димитријевић, један од аутора пројекта, Вујадин Милошевић, градски већник за културу Града Зајечара и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, који је и отворио ову конференцију.

Пројекат „САД – СРБИЈА 1918-2018, дипломатски и културни односи”, је коауторски рад г-дина Боре Димитријевића из Зајечара, и г-дина Миладина Милошевића из Београда, и говори о дешавањима на дипломатском и културном плану између две државе у наведеном периоду. Циљ је да се новим генерацијама што више приближе српско – амерички односи. Пројекат ће се реализовати у два сегмента, први у виду поставке изложбе и други у виду PowerPoint презентације. Замишљено је, да изложба са презентацијом обиђе 16 градова Србије, почев од Зајечара почетком идуће године и то са изложбом која ће бити постављена у Историјском архиву у Зајечару, док ће се презентација приказати у Тимочком Омладинском центру.

Истакнуто је, да је пројекат вредан за град Зајечар, како у погледу унапређења међудржавне сарадње, тако и у погледу пружене финансијске подршке, која доприноси бољем разумевању односа два народа. На конференцији су се могли чути и неки од детаља овог пројекта, а питања су постављали новинари, представници медија, а релевантне одговоре давали учесници конференције.

У свом говору госпођа Ерика Кин, аташе за културу амбасаде САД, изразила је задовољство због почетка реализације овог пројекта и сарадње са носиоцима пројекта.

По завршетку конференције, уважени гости обишли су просторије и Депо зајечарског Архива и упознали се са културним наслеђем Тимочке крајине.

А.Ј.