ИЗЛОЖБА ,,ИЗ РАТНОГ ДНЕВНИКА 1914–1918.“ АУТРОКЕ МИЛЕНЕ МИЛОШЕВИЋ МИЦИЋ

Зајечар, 28.2.2019. – У галерији Историјског архива ,,Тимочка крајина“ у Зајечару отворена је документарна изложба под насловом ,,Из ратног дневника 1914–1918.“ ауторке Милене Милошевић Мицић, више кустоскиње и историчарке уметности из Завичајног музеја у Књажевцу.

Изложба је инспирисана ратним дневником борца 14. пешадијског пука српске војске Стојана Ј. Јевтића и отворена је у склопу реализације пројекта ,,Ратни дневник из Првог светског рата 1914–1918. Стојана Ј. Јевтића“, који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. 

Посвећена прослави јубилеја стогодишњице од завршетка Великог рата, изложбена поставка говори о ратном путу књажевачког 14. пешадијског пука, Књажевцу у Првом светском рату, али и Књажевчанима, њиховим ратним доживљајима и сећањима. Такође, изложба представља јавности спискове жртава страдалих у Великом рату са подручја општине Књажевац. 

Осим изложбе, део реализованог пројекта представља приређени Ратни дневник Стојана Ј. Јевтића у форми књиге, али и у облику мобилне апликације. Отварање изложбе употпуњено је и емитовањем десетоминутног филма посвећеног Стојану Ј. Јевтићу и његовом Ратном дневнику. 

На отварању изложбе говорили су Велибор Тодоров, директор Историјског архива у Зајечару, Александар Ристић, в.д. директора Завичајног музеја у Књажевцу и Милена Милошевић Мицић, ауторка изложбе. 

Осим посетилаца, отварању изложбе су присуствовали и представници локалних медија.

Техничку продршку у приређивању изложбе пружили су запослени из Историјског архива у Зајечару: Зоран Јанковић, Драгана Народовић, Милица Ранђеловић и Никола Милутиновић. Изложба је отворена за посетиоце до 22. марта.