У АРХИВУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ФЕСТИВАЛА ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ

Зајечар, 22. 04. 2016. године

1. DSC03087 - naslovna

У Галерији Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, грађани су имали прилику да присуствују промоцији фототипског издања књиге „Споменица Тимочке епархије  1834 – 1934.“ и отварњу изложбе фотографија и докумената „ Тимочка епархија кроз време“.

Овај пројекат Тимочке епархије реализован је уз подршку Министарства правде – управе за сарадњу с црквама и верским заједницама и са благословом његовог Преосвештенстава Епископа тимочког господина Илариона.

DSC03094

На овом свечаном скупу говорили су: Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару, Епископ тимочки господин Иларион, протојереј мр Игор Ивковић, протојереј – ставрофор Ранко Јовић, Јелица Илић, историчар – кустос Народног музеја у Зајечару и Зоран Јанковић један од аутора изложбе.

Уз присуство многобројне публике, свештенства Тимочке епархије и познатих личности из јавног и друштвеног живота овај догађај пропратио је и мушки хор источно црквеног певања из Зајечара „Свети Наум Тисмански“, који се бави хорским певањем духовне музике. Након промоције књиге отворена је и изложба фотографија и докумената „Тимочка епархија кроз време“, за коју је припремљен пригодан каталог.

Аутори изложбе и каталога били су: протојереј мр Игор Ивковић и Зоран Јанковић из Архива у Зајечару, као и сарадници на припреми и поставци изложбе Агим Ј. Јанузи и Драган Живковић.

Организатори промоције фото фототипског издања књиге „Споменица Тимочке епархије  1834 – 1934.“ и изложбе фотографија и докумената под називом „ Тимочка епархија кроз време“ били су канцеларија за информисање и веронауку Тимочке епархије и Историјски архив „Тимочка крајина“ у Зајечару.

А.Ј.