ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА 70 ГОДИНА РАДА АРХИВА ПРИСУСТВОВАО МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Зајечар, 26.04.2018.  – У Историјском архиву „Тимочка крајина“, поводом 70 година рада и Дана архива централна свечаност обележавања јубилеја отпочела је потписивањем Споразума о сарадњи у области архивистике између Државне агенције „Архиви“ из Софије (Република Бугарска) и Историјског архива „Тимочка крајина“ из Зајечара (Република Србија), са почетком у 11 часова.

 

Споразум о сарадњи (на српском бугарском и енглеском језику), у присуству медија и званица у галерији Архива потписали су Румен Борисов, заменик председника Државне агенције „Архиви“ из Софије и Велибор Тодоров, директор архива „Тимочка крајина“ у Зајечару. Сарадници приликом потписивања Споразума били су: Пламка Бошнякова, директор дирекције за публицитет бугарских архива и Лела Јовановић из Историјског архива у Зајечару. Актери Споразума дали су пригодне изјаве за медије, а затим имали прилику да са Владаном Вукосављевићем, министром културе и информисања Републике Србије размене своја мишљења.

 

Према програму, у галерији Архива у 11,30 часова организована је промоција Монографије и Библиографије Архива под истим називом „Седам деценија Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар (1948-2018).  Аутори ових издања Историјског архива у Зајечару су  Агим Јанузи- за Монографију, и Виолета Станковић Анђелковић и Бобан Ђорђевић – за Библиографију Архива. Уводну реч дао је Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару. О Монографији Архива говорили су: Агим Јанузи, виши архивист и Бора Димитријевић, рецензент.

Наведено је, да важност заштите архивске грађе треба да стави до знања широј јавности непроцењив значај Архива, као институција у заштити културног наслеђа. Претходне две штампане монографије, једна поводом 40 година постојања и рада Архива (1988) и друга поводом 55 година рада Архива (2003), биле су добра полазна основа, да се сазнања о Архиву прошире и допуне новим подацима из докумената Архива и на неки начин оставе трага за будуће генерације. Изводе из текста читала је Виолета Станковић Анђелковић, виши библиотекар Матичне библиотеке „Светозар Марковић“ Зајечар. О Библиографији архива није било речи, због недостатка времена.

Промоцији су присуствовали, поред представника Министарства културе и информисања Републике Србије и министра лично, уважени гости из Софије, представници архива Републике Српске, архива у Видину, српских Архива – из Београда, Ниша, Чачка, Краљева, Ужица, Јагодине, Пирота, Неготина итд, као и представници локалне самоуправе и других институција у граду.

У наставку програма, у препуној сали зајечарског позоришта, одржана је Академија поводом јубилеја Архива, која је започела интонирањем српске химне.

У програму су учествовали: Драмска дружина ОШ „ Десанка Максимовић“ Зајечар са својим наставником Стеваном Јовановићем у игроказу о Архиву, као и Лидија Миленковић са хором „Искрице“ ОШ „ Десанка Максимовић“.

На Академији је приказан и филм о Архиву – Исторјски архив „ Тимочка крајина“ Зајечар, 1948-2018, аутора мр Небојше Симеоновића.

Историјски архив у Зајечару је у свом досадашњем раду постигао значајне резултате, а њихов саставни део су сви они који су допринели да се ти резултати остваре, друштвена заједница у целини, организације и појединци, својим радом или финансијском подршком, да би Архив у Зајечару био оно што данас јесте.

На Академији су говорили: Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије, Бошко Ничић, градоначелник Зајечара, Румен Борисов, заменик председника Државне агенције  „Архиви“ из Софије и Велибор Тодоров, директор Архива у Зајечару.

За присутне у сали приређен је пригодан коктел и кетеринг.

Захвалнице Историјског архива добили су: Министарство културе и информисања Републике Србије; Град Зајечар; Општина Књажевац; Општина Бољевац; Архив Србије; Архив Југославије; Државни архив у Видину; Архив Републике Српске; Архивистичко друштво Србије; Српска православна Епархија тимочка; Факултет за менаџмент Зајечар; Филозофски факултет у Нишу; Предузеће за путеве а.д. Зајечар – Штрабаг; Дунав Осигурање а.д. Београд филијала Зајечар; Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар; Матична библиотека „Светозар Марковић“ Зајечар; Народни музеј Зајечар; Гимназија Зајечар; Економско-трговинска школа Зајечар; ОШ „ Десанка Максимовић“ Зајечар; Стеван Јовановић и Драмска дружина ОШ „ Десанка Максимовић“; Лидија Миленковић и хор „Искрице“ ОШ „ Десанка Максимовић“; Небојша Симеоновић; Миладин Милошевић; Бора Димитријевић; др Петар Пауновић; др Раде Костић; др Љубиша Рајковић Кожељац, Срђан Томић; Гордана Вељковић; Владимир Станковић и Драган Стојановић.

А.Ј.