Промоција књиге „Писана заоставштина Аце Станојевића“

Зајечар, 15.10.2013,

Промоција књиге „Писана заоставштина Аце Станојевића“,коју су приредили Иван Д. Потић и Агим. Ј. Јанузи

  У уторак, 15.10.2013. године у галерији Архива промовисана је књига  Писана заоставштина Аце Станојевића“у издању Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар, коју су прередили Иван Д. Потић, виши библиотекар и Агим. Ј. Јанузи, виши архивист.

Књига представља својеврстан зборник прилога за проучавање политичког деловања Аце Станојевића, српског политичара, родом из Књажевца, који је после смрти Николе Пашића, 1926. године, преузео вођство Народне радикалне странке.

Књига има 377 страна. Подељена је према изворима сазнања, у којима хронолошки следе документа и прилози уз документе.

Књига садржи око 100 приказаних докумената која су из Завичајног музеја у Књажевцу, Архива Југославије, Историјског Архива у Зајечару и других извора са преко 90 прилога уз документе, од којих половину чине фотографије. Постоје писма, белешке, лична докумената, плакати и новински чланци, који говоре о личности Аце Станојевића и времену у коме је живео.

Циљ приређивача био је да се личност Аце Станојевића приближи широј јавности, а сама публикација буде користан путоказ за даље истраживање политичке историје наше земље.

На промоцији су говорили Жика Ракић – в.д.директора Архива у Зајечару,  приређивачи Иван Д. Потић и Агим Ј. Јанузи, рецензент, директор Архива Југославије Миладин Милошевић и историчар др Александар Животић са Института за савремену историју у Београду.

Промоцији овекњиге присуствовалаје бројна публика из културног и друштвеног живота Града Зајечара, Књажевца и околних места.

Овај пројекат је остварен је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.